Најављене блокаде широм Северне Македоније, вечерашњи протест без инцидената

macedinia

СКОПЉЕ – Организатори вишедневних демонстрација против француског предлога за укидање бугарског вета за почетак преговора Северне Македоније са ЕУ најавили су од сутра блокаде широм земље.

Најављено је да ће сутра од 13.00 на један сат бити блокиране четири тачке у држави: булевар пред Владом Северне Македоније, пут Велес – Штип, регионални пут Струмица – Радовиш и на планинском прелазу Плетвар магистрала која од Прилепа води до аутопута „Пријатељство”, објавила је Телевизија Телма.

Вечерњих протеста у Скопљу, који трају од суботе свако вече, сутра и у прекосутра неће бити и биће настављени у недељу од 19.00.

После три дана протеста које су обележили сукоби, вечерас су протести због француског предлога, које подржава највећа македонска опозициона партија ВМРО ДПМНЕ, протекли мирно.

Лидер те партије ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски на почетку протеста поновио је да његови посланици у Собрању неће подржати уставне измене за увођење Бугара у Устав Северне Македоније, што је услов из француског предлога за отварање поглавља.

„Нека македонска јавност буде сигурна да шта год да се деси са овом националном издајом и катастрофом коју спремају Влада СДСМ и ДУИ, да ВМРО ДПМНЕ у Собрању то неће прихватити. За то је потребно 80 посланика, будите сигурни да немају тих 80 посланика и то треба да буде јасно свима и у Македонији и ван Македоније”, истакао је Мицкоски, јавља Бета.

Лидер македонске опозиције је то рекао пред зградом Владе Северне Македоније на почетку шестих по реду демонстрација против француског предлога за уклањање бугарског вета за отпочињање приступних преговора његове земље са ЕУ.

Према измењеном француском предлогу, иза којег је стала цела ЕУ, прва политичка међувладина седница са Северном Македонијом била би одржана након што Скопље прихвати тај документ, али би друга на којој би био прочитан Преговарачки оквир, била организована тек након што у македонски устав буду унети Бугари.

Мицкоски који је са најближим сарадницима предводио протестну шетњу од Владе, поред Министарства правде, до Собрања Северне Македоније под мотом „Ултиматуму не, хвала”, позвао је учеснике да не наседају на провокације насиља на протестима.

„Хајде да кажемо велико НЕ онима који покушавају да контаминирају овај свенародни, чисти протест”, рекао је Мицкоски.

Више хиљада грађана сваке вечери од суботе у Скопљу демонстрира против француског предлога, тражећи да га македонске власти одбаце, јер сматрају да води бугаризацији Северне Македоније и њених грађана, као и да спречава евроинтеграције њихове земље на дуже време.

У завршном делу протеста пред Собрањем Северне Македоније бивши амбасадор Ивица Боцевски је позвао посланике да не подрже француски предлог преговарачког оквира за Северну Македонију који је данас влада Димитра Ковачевског послала парламенту да изгласа закључак и препоручи влади да ли да га прихвати или одбије.

„Одавде желим да им кажем једну ствар да је наша последња црвена линија Устав и зато ћу вас замолити да сви заједно кажете лидеру ВМРО-ДПМНЕ Христијану Мицкоском, Димитру Апасијеву лидеру левице, Љупчу Димовском лидеру СПМ (Социјалистичка партије Македоније), Ивану Стоилковићу лидеру ДПС (Демократска партија Срба) да су они и њихови посланици последњи бастион македонског народа и македонске државности”, рекао је Боцевски.

Француски предлог, који је подржала цела ЕУ, раније су подржали коалициона влада СДСМ и ДУИ, председник Северне Македоније Стево Пендаровски и опозиционе албанске парламентарне партије, наишао је на снажан отпор највеће опозиционе партије ВМРО ДПМНЕ, великог броја грађана и релевантних невладиних организација које се баве евроинтеграцијама.

Противници предлога, међу којима и бивши министар спољних послова Никола Димитров, који је потписао Преспански договор са Грчком, сматрају да тај предлог значи испуњење бугарских захтева, излази из принципа ЕУ и блокира преговоре Скопља са ЕУ.

Почетак преговора ЕУ са Скопљем од новембра 2020. блокира бугарски вето због спора око језика и историје, а Брисел је и напредак Тиране на путу ка ЕУ везао за напредак Северне Македоније. Годину раније европски пут ове две земље је блокирала Француска, инсистирајући на промени методологије преговора.

Извор:
ПОЛИТИКА