Додик: Невиђени пораз хуманости и цивилизације

Dodik

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је смрт 12 беба усљед недостатка кисеоника у бањалучкој болници, чији је транспорт онемогућен због неразумијевања и нехуманости свјетских моћника, најгнуснији злочин у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, јер је почињен над немоћним, невиним новорођеним бићима.

Додик је рекао за Срну да је 22. мај 1992. године, дан када је умрла прва од 12 беба због недостатка кисеоника, синоним за невиђени пораз хуманости и цивилизације када је дозвољено да дан за даном умиру тек рођена дјеца.

Он је истакао да у новијој историји сигурно није упамћен монстурознији злочин од овога и да се увијек постављају иста питања на која нема одговора – коме и зашто су била крива та недужна бића и какав је то ум који може дозволити да се због његове гнусне одлуке угасе тек започети животи?

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да је забарана да се достави кисеоник породилишту у Бањалуци те 1992. године страшнија од најстрашнијег злочина.

– Бол и туга због губитка тек рођених беба је огромна и она не јењава ни три деценије касније, поготово код њихових родитеља. Утјехе за њих нема нити ће је икада бити, јер је губитак дјетета ненадокнадив и никада се не може ни пребољети ни заборавити – навео је Додик.

Додик је поручио да је дужност Републике Српске, свих институција и грађана да се чува и преноси истина о овом гнусном злочину, његује сјећање на ову тужну успомену, на 12 бањалучких беба, на дјецу које више нема због неумољивости Савјета безбједности УН да се 1992. године достави кисеоник у болницу у Бањалуци.

– Данас би то били дјевојке и младић, 30-годишњица, зрели људи, наша будућност, наша младост, али монструми су прекинули њихове животе. Ови тужни датуми и обиљежавања годишњица страдања дјеце носе и нашу јасну поруку – да се више никада никоме и нигдје не понови овакав злочин. Обавеза и дужност институција Републике Српске је да чувају успомену на најмлађе жртве Одбрамбено-отаџбинског рата и да се са посебном пажњом односе према њиховим породицама – нагласио је Додик.

Он је рекао да је задатак свих његовање културе сјећања, те да учимо данашње и будуће генерација како да раздвајају чињенице од фалсификата. „На то нас обавезују прерано одузети животи дјеце, којих је у Републици Српској, у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, било скоро шест стотина“, подсјетио је Додик.

Сутра ће у организацији Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила у Бањалуци бити обиљежено 30 година од смрти 12 беба усљед недостатка кисеоника у тадашњем бањалучком Клиничком центру.

Код Споменика 12 беба на Новом гробљу у 10.00 часова биће служен парастос и положено 12 ружа, у 11.00 часова биће положено цвијеће и на Спомен-обиљежје „Живот“, поред зграде „Пошта Српске“, а у 11.15 предвиђено је обраћање званичника.

Одлуком Савјета безбједности УН, у мају и јуну 1992. године, били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Упркос многобројним апелима за помоћ, због ове одлуке Савјета безбједности у инкубаторима је преминуло 12 тек рођених беба.

Прва од 12 беба битку за живот изгубила је 22. маја, а остале су преминуле до 19. јуна 1992. године.

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале хрватске и муслиманске снаге чиме је омогућен транспорт кисеоника.

Извор:
ИСКРА