Визуелни водич кроз науку меса УЗГАЈАНОГ У ЛАБОРАТОРИЈИ

uzgajano-meso1

Шта је култивисано месо?

За почетак, култивисано месо се дефинише као прави производ од животињског меса који се ствара култивисањем животињских ћелија у контролисаном лабораторијском окружењу – скоро у потпуности елиминишући потребу за узгојем животиња за храну.

„Култивисано месо има исту масноћу, мишиће и тетиве као и свака животиња… Све ово може да се уради са мало или нимало емисија гасова стаклене баште, осим електричне енергије која вам је потребна за напајање где се процес обавља.” – Бил Гејтс

Пошто је узгојено месо направљено од истих типова ћелија и структуре које се налазе у животињском ткиву, сензорни и нутритивни профили су слични. Хајде да заронимо у то како се ови производи праве.

“Бил Гејтс је самопроглашени стручњак за све, али има озбиљан проблем негде у мозгу. Аргумент се води о „правом производу од животињског меса” када је једина основа тог аргумента да се неке ћелије животиња користе у фази производње. То га не чини „правим производом од животињског меса“. Друго, „у суштини еквивалентан“ аргумент се наводи да је „култивисано месо направљено од истих типова ћелија“. Ово је лажно и обмањујуће. Ако су култивисана „говедина“ и природна говедина једна поред друге на истом тањиру, једно је лажно, а друго право.

ФДА би требало да “одобри” сваки јестиви производ на тржишту. Кад год ФДА види фразу „суштински еквивалентан“, производи добијају бесплатну пропусницу до вашег тањира.

Треће, индустрија лажног меса стално заобилази проблем генетске модификације користећи речи „природно“ и „право“. У ствари, све компаније за биолошку науку сматрају генетску модификацију основним алатом за прављење „бољих“ производа, а то нужно укључује и индустрију лажног меса. Њихови производи нису „у суштини еквивалентни“ правој ствари”. ⁃ ТН Едитор

Главни изазов са којим се суочава тржиште узгојеног меса је производња производа у великом обиму. Али захваљујући огромној количини истраживања у биолошком простору матичних ћелија, наука која стоји иза узгојене хране није сасвим нова.

С обзиром на то да смо у раним данима примене ових сазнања у производњи прехрамбених производа, они који желе да улажу у компаније које доприносе расту индустрије имају користи. Ево прегледа неких технологија које подупиру индустрију и које би требало да знате:

1. Дизајн биопроцеса

Ово је процес коришћења живих ћелија и њихових компоненти за стварање нових производа. Према стручњацима као што је Институт за добру храну, дизајн биопроцеса држи кључ за откључавање производње узгојеног меса у великом обиму.

Конкретно, иновација у дизајну биореактора (где ћелије расту) представља огромну прилику и за компаније и за инвеститоре.

2. Инжењеринг ткива

Технике ткивног инжењеринга се користе за производњу култивисаног меса које подсећа на право месо због текстуре и укуса. Први корак је узимање ткива од животиње у сврху екстракције матичних ћелија и стварања ћелијских линија.
Екстраховане линије матичних ћелија се затим култивишу у окружењу богатом хранљивим материјама, опонашајући раст животињског ткива и производећи мишићна влакна унутар биореактора. Мишићна влакна се обрађују и мешају са додатним мастима и састојцима да би се добио готов производ од меса.

3. Ћелијске линије

Ћелијске линије се односе на различите типове ћелија које се могу размножавати више пута, а понекад и неограничено.
Приступ ћелијским линијама је велики изазов са којим се данас суочава индустрија и област је која захтева знатно више истраживања. То је зато што не постоји само један тип ћелије који се може користити у ћелијској пољопривреди за производњу културних прехрамбених производа.

4. Средства за ћелијску културу

Ћелије (или ћелијске културе) захтевају веома специфичне услове околине. Средства за ћелијску културу су гел или течност која садржи хранљиве материје потребне за одржавање раста изван тела.

Потребно је више истраживања у овом простору како би се одредиле оптимизоване формулације и ови производи учинили приступачнијим.

5. Скеле

Скеле су платформе 3Д културе ћелија које опонашају структуру сложених биолошких ткива, као што су скелетни мишићи. Ове платформе се могу креирати коришћењем 3Д биопринтинга.

Скеле се претежно састоје од колагена и желатина. Проблем је у томе што су оба састојци животињског порекла који обесмишљавају сврху производа базираних на ћелијама. Стога се истражују и одрживије опције из биљака.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА