Бањалука: Више хиљада људи на народном скупу „Слобода“ у организацији Борачке организације РС. Присуствовали Милорад Додик и Жељка Цвијановић

skup banja luka

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је народни скуп „Слобода“, гдје је присуствовало, према првим процјенама, преко 20.000 грађана.

19.12 – Народ Републике Српске јасно је поручио на скупу „Слобода“ да је јединство неопходно, истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

18.47 – Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ рекао је да му је драго јер је присуствовао величанственом скупу, као што је овај који је организовала Борачка организација Републике Српске.

18.49 – Слобода је наша насушна потреба, поручио је на народном скупу „Слобода“, Александар Савић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

18.22 – Порука и онима који нас увјеравају да смо сви овдје натјерани, а сви знамо да нисмо, јер бранимо само оно што волимо, а то је Република Српска, рекао је на народном скупу „Слобода“ Радомир Лукић, професор права.

18.08 – Међународна заједница је отимањем имовине и земљишта Републици Српској прешла је „црвену линију“, и то води дестабилизацији цијелог региона, не само БиХ, рекао је Милан Јоловић, ратни командант „Вукова са Дрине“.

18.00 – Борци су створили Републику Српску у крви, а ми је морамо чувати и оставити нашим поколењима, изјавио је предсједник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске Марко Милошевић на народном скупу „Слобода“ на Тргу Крајине у Бањалуци.

17.50 – Пензионери Српске чине једну четвртину укупног становништва Републике Српске, а и имамо велики удио у Отаџбинском рату и увијек смо били у одбрани виталних интереса Републике Српске, то вам поручује 120.000 бораца пензионера, рекао је Слободан Брдар, иницијатор скупа испред приједорске регије.

17.35 – У Бањалуци је у току народни скуп „Слобода“ којем присуствује, према подацима полиције, око 18.000 грађана.

17.34 – Народном скупу присуствују званичници Српске

Скупу присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавјући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, предсједник Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић, представници организације проистеклих из одбрамбено- отаџбинског рата, те директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

17.21 – Почео је скуп „Слобода“.

16.35 – Носовић: Важно јединство грађана; Морамо сачувати достојанство

16.30 – Трга Крајине препун грађана који су дошли да подрже народни скуп „Слобода“

Подсјећамо, повод овог великог народног окупљања је посљедња одлука Каристијана Шмита који покушава да оспори имовину Републике Српске.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит 12. априла рекао је да је „обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти“.

Ријеч је о закону који је Народна скупштина Републике Српске усвојила 10. фебруара и који је, у међувремену, ступио на снагу.

Извор:
НСПМ