Издали би себе и историју ако бисмо се окренули против пријатеља

hidra-7-glava

Александар Павић: Британцима и исламисти дражи од Срба

  • Британија не доприноси стабилизацији и напретку. Британци су такви да би радије сарађивали и са исламистима него Србима
  • оптужбе да Српска и њени званичници руше Дејтон део су тог специјално-информативног рата, замена теза и гола лаж. Једноставно, они буквално лажу да би што више оцрнили Српску и њено руководство те тако оправдали увођење санкција.
  • Британци увек били и остали непријатељски настројени. Србе, Српску и Србију виде исто као Русе.
  • Неизвестан улазак Србије у ЕУ чак и кад би признала Космет

 Пише: Ведрана Кулага Симић

Санкције које је републичким званичницима Српске увела Велика Британија су у домену хибридног рата против Српске и српског народа у целини. Србима никада Британци нису били пријатељи, каже за “Глас” политиколог и аналитичар геополитике из Србије Александар Павић.

Британија је увела санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједници Жељки Цвијановић уз образложење да нарушавају функционалност БиХ и мир, а у пракси значе да неће моћи да путују нити да користе имовину ако је и имају тамо. Павић подвлачи да је свима јасно да се ради о поруци цијелом српском народу, а сагласан је и са тезом коју је изнио Додик да иза свега стоје и неки домаћи политичари, а како би дошло до промјене владајуће структуре након октобра, ако избори буду одржани.


Павић оцењује да ни по коју цену Срби из Републике Српске не треба да се одрекну Русије и Руса пријатеља, а о увођењу неких санкција нема ни говора

Циљ Британаца је елиминисати српски фактор с обе стране Дрине

– Напади на Српску и њене надлежности биће настављени, а све је јасније да ће и притисци јачати. Британија не доприноси стабилизацији и напретку. Српска неће сецесију, већ да сви поштују Дејтон и да има надлежности које јој и припадају, али је ситуација таква да су делу странаца бољи они који руше Устав него они који се залажу за њега. Британци су такви да би радије сарађивали и са исламистима него Србима – истакао је Павић.

ГЛАС: Позадина санкција је, како тврде у Лондону, рушење БиХ и мира

ПАВИЋ: Све оптужбе да Српска и њени званичници руше Дејтон део су тог специјално-информативног рата, замена теза и гола лаж. Једноставно, они буквално лажу да би што више оцрнили Српску и њено руководство те тако оправдали увођење санкција.

То се радило и деведесетих година против српског народа у Српској који је желео да остане део Југославије, а оптужен је за сецесионизам, док су амнестирани они који су били сецесионисти. Њима треба разлог за потез који су унапред спремили. Не занима их истина и свако ко иоле објективно гледа на ствари види да је то тако, док они који руше Дејтон испадоше да су на правој страни. На првом месту то су политичко Сарајево, Бакир Изетбеговић и они који се залажу за грађанистичку БиХ, а то значи рушење Дејтона. Ту је појава Жељка Комшића. Морамо бити свесни да се међународни уговори и чињенице све више изокрећу, да се инструментализује оно што одговара онима који би да уреде овај простор по њиховим правилима и елиминишу српски фактор с обе стране Дрине.

ГЛАС: Шта би могло да услиједи?

ПАВИЋ: Санкције Додику и Цвијановићевој су први корак који у суштини, за њих лично, нема велики значај јер немају имовине тамо, како су рекли. Ово је јасна порука српском народу према којем су Британци увек били и остали непријатељски настројени. Србе, Српску и Србију виде исто као Русе. Британска и немачка политика према нама неће се променити.

ГЛАС: Шта у таквим глобалним односима може да уради Српска?

ПАВИЋ: Најбоља одбрана Републике Српске је јединство.

ГЛАС: Шефица њемачке дипломатије је поручила Србији да, ако жели да се придружи европском блоку, мора да уведе санкције Русији због агресије у Украјини.

Неизвестан улазак Србије у ЕУ чак и кад би признала Космет

ПАВИЋ: Притисака и уцена је било и биће их, али нема доказа ни гаранције да ЕУ има намеру да прими нас или друге које још није примила. Стална је понуда да се реши питање Косова, али нико никада није гарантовао да ће, рецимо, ако би се Србија одрекла Косова или пристала на његову поделу, бити примљена у ЕУ.

ГЛАС: Да ли постоје неке алтернативе, односно који пут изабрати?

ПАВИЋ: Да ли стварно мислимо да ћемо умилостивити оне који се нису ни показали као пријатељи тиме што ћемо попуштати или ћемо се окренути огромној већини планете која није увела санкције Русији, а то је више од 80 одсто популације. Русија, Кина, Африка, део Азије су економије у успону које не желе да више нико над њима буде хегемон. Треба да се окренемо страни света која са нама жели да сарађује на равноправној основи, по цену тога да једно време и трпимо, али мислим да нећемо онолико колико ће они на Западу којима се најављују бонови за храну. Неће нам бити горе што се тиче услова живота, али бисмо издали себе и историју ако бисмо се окренули против пријатеља. Срби никада нису били на погрешној страни историје и не треба да буду ни сада.

Створена вјештачка криза


Карта Републике Српске и БиХ

ГЛАС: Још почетком прошле године сте рекли да се назиру покушаји да Запад успостави нови свјетски поредак, односно такозвано велико ресетовање. Да ли томе већ свједочимо?

ПАВИЋ: Тај процес је увелико у току. Вештачки се изазивају, преко рата у Украјини, несташице енергената, хране, економска криза. Цена енергената је напумпана због санкција и то појефтињује такозване зелене, а раде се и ствари за контролу популације. Они ће сада, у оним деловима света који су најсиромашнији, изазвати глад. То је сигурно намерно урађено јер од Русије и Украјине зависи да ли ће Блиски исток и добар део Африке бити гладни или не. Без санкција и овог рата такве кризе не би било.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ