Додик: Најбољи синови РС нису изгинули да би неизабрани Немац Кристијан Шмит крчмио оно за шта су дали највредније. Имовина Републике Српске је имовина Републике Српске

Dodik

Сарајево — Високи представник у БиХ Кристијан Шмит употребио је у уторак бонска овлашћења и поништио Закон о непокретној имовини Републике Српске.

Шмит је ову одлуку саопштио данас на прес конференцији пред зградом ОХР-а, пренео је портал Клиx.ба.

Народна скупштина Републике Српске је усвојила тај закон 10. фебруара, а председница РС Жељка Цвијановић објавила је 7. априла Указ о проглашавању Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Закон је требало да ступи на снагу у четвртак, 14. априла.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је имовина Републике Српске имовина Републике Српске и ту не помажу ни бонска, нити било каква овлашћења.

„Најбољи синови Републике Српске нису изгинули да би неизабрани Немац Кристијан Шмит крчмио оно за шта су дали највредније“, рекао је Додик упитан да прокоментарише тврдњу немачког дипломате Кристијана Шмита да обуставља Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти.

Додик је подсетио да је питање имовине решено 1995. године у Дејтону и „само неизабрани и непотврђени странац, попут Кристијана Шмита, може да се бави питањима која су у Уставу БиХ већ решена“.

Он је оценио да је потез Кристијана Шмита кич и шунд политике на коју су га натерали они који су питање имовине противуставно актуелизовали.

„Партнере у ФБиХ позивам да се поштују Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум, а господину Шмиту препоручујем да купи карту за Немачку у једном правцу. Данас му је истекао годишњи одмор“, рекао је српски члан Председништва БиХ.

Извор:
НСПМ