Швајцарска следеће године уводи употребу капсуле за асистирано самоубиство под називом “Сарко”

sarko1

Капсула у облику ковчега која омогућава људима у њој да изврше самоубиство прошла је правни преглед у Швајцарској и нема законских препрека за њену употребу, саопштили су њени творци.

Овом машином под именом Сарцо може да се управља изнутра – чак и једноставним трептајем ока уколико је то потребно ако особа која је у њој пати од смањене покретљивости или клаустрофобије – а ради тако што смањује количину кисеоника на ниво испод критичног.

Како наводи Индипендент, процес траје мање од једног минута а смрт наступа услед хипоксије и хипокапније, чиме је омогућено да особа премине релативно мирно и безболно.

Асистирано самоубиство је легално у Швајцарској, а током прошле године је око 1.300 људи искористило услуге организација за еутаназију Дигнитас и Еxит.

Обе компаније користе течни барбитурат који се узима орално и изазива дубоку кому у року од два до пет минута, након чега следи смрт.

Сарцо капсула за самоубиства је креација доктора Филипа Ничкеа, названог “доктор смрт”, директора непрофитне организације Еxит Интернатионал.

Сарцо – скраћено од “сарцопхагус” (саркофаг) – је дизајниран тако да може да буде пренесен на локацију коју корисник забере, попут идиличног пејзажа у природи, а затим биоразградива капсула може да се одвоји од базе и да послужи као ковчег.

Доктор Ничке се нашао на мети критика противника еутаназије, делом због метода који се користи, али он каже да је ова опција боља него гас.

“Гас неће никада моћи да буде прихватљив метод за асистирано самоубиство у Европи због негативне конотације повезане са Холокаустом. Неки чак кажу да је то само глорификована гасна комора”, рекао је Ничке за Индипендент.

Сарцо капсула је привукла критике и због свог футуристичког дизајна, за који неки тврде да доприноси гламуризацији самоубиства, као и због одговарајуће апликације за виртуелну реалност која омогућава људима да “искусе своју сопствену виртуелну смрт”.

Ово виртуелно искуство је приказано у Весткерк цркви у Амстердаму на сајму погребне опреме 2018, што је изазвало забринутост у црквеном одбору.

“Весткерк неће никада пружати подршку људима тако што би им понудила опрему коју промовише доктор Ничке и сматрамо да би требало покренути озбиљну дискусију о том питању. Нећемо и не можемо да подржимо било какву сугестију о употреби такве опреме”, рекао је тада председник црквеног одбора Весткерка Јерон Крамер.

Тренутно постоје само два прототипа капсуле Сарцо, али у току је 3Д штампање треће машине, за коју се произвођачи надају да ће бити спремна за употребу у Швајцарској следеће године.

Доктор Ничке је за локалне медије рекао да “не постоје никакве законске препреке” и да су у току разговори са различитим групама у Швајцарској у циљу обезбеђивања коришћења капсуле за асистирано самоубиство.

“Ако не буде никаквих непредвиђених потешкоћа, од следеће године ће се почети са употребом капсуле Сарцо у Швајцарској. То је од почетка био веома скуп пројекат, али сада смо веома близу његовој примени”, каже Ничке.

Извор:
НСПМ