Председник Путин подржава све енергетске пројекте у Републици Српској

Председник Републике Српске је учествовао у раду 17. Међународног економског форума у Санкт Петербургу под покровитељством председника Руске Федерације Владимира Путина и немачке канцеларке Ангеле Меркел.

На форуму је било бројних састанака, а председник је између осталог истакао:

Разговарао сам и са господином Лавровим, министром спољних послова Руске Федерације, где смо још утаначили одређену динамику везано за потребне споразуме између влада за потребе Јужног тока. Разговарао сам и са низ људи из пословног живота, прије свега са господином Милером, председником Гаспрома и потпредседником Гаспрома, његовим замеником, годподином Медведевим са којим је неки дан у Бањалуци потписан споразум о даљој изградњи Јужног тока. Била је то и прилика да се сретнем и са директором Сбербанке, а приликом потписивања споразума између Сбербанке и Зарубежњефта везано за подршку пројектима даље реконструкције рафинерије нафте „Брод“. То је добра прилика да се потврди и да се демантују лажне тврдње о томе како је пројекат у кризи, а видљиво је наравно да иза тога стоји највиши политички врх Руске Федерације и да од тога нема одустајања и да ће се наставити са даљом реконструкцијом рафинерије. Управо је овај потписани споразум Сбербанке и Зарубежњефта доказ томе.

Председник Републике Српске разговарао је у Санкт Петербургу с председником Руске Федерације Владимиром Путином о политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, а посебно је било речи о изградњи гасовода „Јужни ток“.

Имали смо прилику да разговарамо о свим питањима важним за односе Руске Федерације и Републике Српске, а доминантно питање је било улагање фирми у области енергетике. Пре свега то су операције `Зарубежњефта`, питање нафтне индустрије, испитивање налазишта сирове нафте и изградња гасовода, навео је Додик.

Током сусрета разговарано је и о досадашњим пројектима руских компанија у Републици Српској, укључујући улагања у нафтну индустрију Српске, а руски председник је дао пуну подршку до сада реализованим пројектима.

Председник Путин је такође подржао и присуство руске „Сбербанке“ у Републици Српској и програме за развој привреде у Републици Српској које би ова банка могла да понуди.

Економски форум у Санкт Петербургу под називом „Ефикасно руковођење“је окупио представнике 80 земаља.

Вања Савићевић / Глас Русије