Од данас нове мјере

Galicc

То је предвиђено новим епидемилошким мјерама у борби против коронавируса које ће важити до 8. октобра

У Црној Гори је од данас ковид потврда потребна и за улазак у пословне центре, пословне зграде у оквиру којих послују више од три привредна субјекта и објекте који се баве трговином непрехрамбене робе, а чија површина је већа од хиљаду квадрата.

То је предвиђено новим епидемилошким мјерама у борби против коронавируса које ће важити до 8. октобра.

Директор Института за јавно здравље Игор Галић рекао је да су власници, корисници и управљачи ових објеката дужни да врше контролу и одреде одговорну особу за поштовање ове мјере.

Он је казао да је новим мјерама предвиђено да се Национална дигитална ЦОВИД потврда издаје одмах послије друге дозе вакцине и да је од тог тренутка валидна.

Галић је навео да је новим мјерама предвиђено да свадбама и другим приватним прославама које се организују у угоститељским објектима, уз посједовање дигиталне КОВИД потврде може присуствовати 50 особа и ако церемонија одржава на тераси, башти или у унутрашњости објеката.

Дозвољено је извођење музике уживо у унутрашњости угоститељских објеката уз обавезу да сви запослени, музичари и гости посједују Националну дигиталну потврду.

Национална дигитална КОВИД потврда је валидна само уколико особа испуњава услова да је у цјелости вакцинисана, независно од тога колико је дана прошло од ревакцинације.

Галић је казао да је КОВИД потврда важећа и ако особа посједује негативан ПЦР тест на КОВИД-19 који није старији од 72 сата или позитиван ПЦР тест који је старији од 14 и није старији од 180 дан.

Потврда је валида и ако особа посједује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати.

Галић је најавио да ће од 9. октобра Национална дигитална КОВИД потврда бити неопходна и за улазак у објекте који се баве продајом прехрамбених производа, а који имају површину од хиљаду и више метара квадратних.

Извор:
ИН4С