АБОРТУС: НАПАД НА САН МАРИНО, БАСТИОН ОДБРАНЕ ЖИВОТА

ruke

Пише: Федерико Ћенћи

Абортус је нелегалан у Сан Марину, а референдум заказан за 26. септембар покушаће да ту праксу озакони, па чак и да укине приговор савести лекара, и притом дозволи убијање нерођене деце све до самог термина порођаја.

Свети Марино (275 ca–366) био је клесар далматинског порекла. Побегао је од прогона римског цара Диоклецијана (244–313) против хришћана, пронашавши уточиште на планини Монте Титано. Данас на том истом брду стоји мала република названа њему у част, Република Сан Марино. Ова малена држава и даље је уточиште, али сада за зачете и још нерођене бебе. У ствари, то је једна од ретких земаља у Европи у којој је абортус забрањен, осим у ситуацији када је мајчин живот у опасности. Међутим, ова посебност Сан Марина може нестати: 26. септембра одржаће се референдум на који је позвала Унија жена Сан Марина (Unione Donne Sammarinesi, UDS), и где ће грађани гласати за или против укидања те одбране људског живота.

РЕФЕРЕНДУМСКО ПИТАЊЕ

Претходних година било је неколико покушаја легализације абортуса путем грађанских петиција и предлога закона који и даље чекају у Парламенту Сан Марина. Сада то покушавају да ураде путем референдума. Питање на које ће грађани морати да одговоре 26. септембра гласи: „Да ли желите да се жени дозволи да добровољно прекине трудноћу до 12. недеље трудноће, а чак и након тога ако постоји опасност по живот жене или ако постоје абнормалности и деформитети фетуса који представљају озбиљан ризик по физичко или психичко здравље жене?“

АБОРТУС ДО САМОГ ТЕРМИНА ПОРОЂАЈА

„Забринути смо јер је питање прилично уопштено“, изјавила је за за iFamNewsАнтонела Муларони, адвокат из Сан Марина и јавни бележник, бивши судија Европског суда за људска права и министар спољних послова, а такође и некадашњи капетан регент Сан Марина (шеф државе). На првом месту, Муларонијева, представница Комитета Један од нас, који заговара да се на референдуму гласа „не“, напомиње да у многим случајевима не постоји временско ограничење за абортус, што значи да би, ако референдум прође, женама у Сан Марину било дозвољено да абортирају бебе све до деветог месеца трудноће, односно до самог тренутка порођаја. „То је неприхватљиво, чак и у случају феталних аномалија или деформитета. А навођење ‘психолошког’ здравља жене као разлога за абортус значи да је маргина случајева када је абортус дозвољен и у одмаклој трудноћи изузетно широка и опасна.“

ЧАК И ЗА МАЛОЛЕТНЕ ДЕВОЈКЕ

Ако референдум прође, ово питање би затим прешло у Парламент Републике. Ту тренутно чекају два предлога закона о овом питању који имају многе тачке преклапања, објашњава Муларонијева. Један предлог закона је 2019. представило нико други до удружење UDS. Тај закон би девојкама између 16 и 18 година, а у неким случајевима чак и млађим од 16 година, омогућио абортус без сагласности родитеља, старатеља или судије. „Тако бисмо имали ситуацију да родитељи морају да потпишу оправдање о одсуству из школе, али што се тиче абортуса, девојчица може све сама да одлучи. У таквом тренутку у животу када јој је више него икада потребно да неко буде уз њу, она ће бити препуштена сама себи.“

 У ОПАСНОСТИ ЈЕ И ПРИГОВОР САВЕСТИ

Али то није све. „Нацрт закона строго ограничава приговор савести“, каже она. „Чак предвиђа да ће, након што закон ступи на снагу, болница у Сан Марину моћи да ангажује само лекаре који раде абортусе.“ „Ово је ужасна дискриминација“, приметила је Муларонијева, јер је „несумњиво да је слобода савести уграђена у нашу Уставну повељу. „Осим тога“, додаје она, „ова дискриминација би приморала све наше младе лекаре и уопште све здравствено особље које не врши абортус да буду вакцинисани, будући да у Сан Марину постоји само једна болница, која је јавна установа и у којој они неће моћи да раде јер неће моћи да их запосле ако не раде абортусе.”

ОПАСНОСТ ОД „АБОРТИВНОГ ТУРИЗМА“

„Јасно је да ће законодавац, ако се референдумско питање одобри, моћи да постави неке услове“, наставља она, „али је исто тако јасно какве су заиста намере предлагача референдума.“ Намере које би, ако би се испуниле, донеле Сан Марину много либералнији закон о абортусу од италијанског. „Ризик је да ће то довести до појаве ’абортивног туризма’ из других земаља“, каже адвокатица.

ИНИЦИЈАТИВЕ ПОКРЕТА ЗА ПРАВО НА ЖИВОТ

Улози су веома високи. Референдумска кампања у Сан Марину почиње данас и завршиће се два дана пре почетка референдума, 24. септембра. А вечерас такође почиње и пролајф кампања Комитета Један од нас у оквиру које ћемо видети обраћања чланова Комитета и гостију, закључно с 24. септембром увече. За 14. септембар планиран је густ распоред, а тада ће у биоскопу Конкордија у Борго Мађореу бити приказан и филм Непланирано, дирљива екранизована прича против абортуса, заснована на истинитој причи о Еби Џонсон. Филм би могао пробудити савест многих гледалаца пред сам референдум.

Извор:
ИФН