НАША МАРТИНА ЈЕ ДРУГА ЖЕНА ЧИКАГА: Ћерка српског пилота и Афроамериканке се 30 година бори за српску ствар у Америци

martina

Чикаго је град у коме живи доста важних и утицајних Срба, а међу најутицајнијима је једна дама, Мартина Хоне Томашевић, која обавља трећу по рангу функцију у управи града Чикага, одмах након градоначелника и шефа полиције.

Мартина је дете из мешовитог брака српског војног пилота и Афроамериканке и поносна је на своје корене са обе стране. Њен отац Никола је у Америку дошао као политички емигрант, а њену мајку Веронику је упознао убрзо по доласку из Европе.

Мартина је образована на најпрестижнијим америчким факултетима, дипломирала је политичке науке на Универзитету Чикаго, а докторирала права и политику на Универзитету Калифорнија Беркли. Двадесет година обављала је важне дужности у америчком Конгресу у Вашингтону, а прошле године се на позив градоначелнице Лори Лајтфут вратила у родни Чикаго, да преузме дужност председника градске владе.

Послушајте њену узбудљиву животну причу, заливену сузама које Мартини крену сваки пут када се помену њен отац или њен покојни супруг, кога је на његов захтев сахранила у Републици Српској, у коју редовно одлази, као и у Београд, који обожава.

Извор:
СЕРБИЈАН ТАЈМС