Конференција младих из дијаспоре: „Јасеновац и наша култура сећања“

jasenovac

Организација Теслин народ и Млади Теслине Научне Фондације (ТНФ) из дијаспоре организују онлине конференцију о усташком концентрационом логору Јасеновац.

Конференција почиње 22. априла 2021. у 17:30 по источно америчком времену, а 23:30 по српском времену.

Сви заинтересовани конференцију „Јасеновац и наша култура сећања“ моћи ће да прате на YТ каналу Теслиног Народа.

На овој конференцији имаћемо прилику да се упознамо са размишљањима младих људи у дијаспори о геноциду учињеном над Србима од стране хрватских усташа у концентрационом логору Јасеновац, али и другим логорима у НДХ током Другог светског рата.

Конференција ће бити на српском и енглеском језику.

Да се не заборави – у мају 1941. усташе су најавиле три циља:
1. Трећина Срба у Независној Држави Хрватској биће прекрштена у католичку веру
2. Трећина ће бити протерана из НДХ
3. Трећина ће бити убијена

Конференцију ће водити бриљантна млада дама, Јулијана Пандуревић из Канаде коју памтимо по томе што је организовала велику акцију за потписивање петиције о Јасеновцу у вези са пројекцијом филма „Дара из Јасеновца“ и недобронамерном критиком која је објављена у „Лос Андјелес Тајмсу“. Петицију је до сада потписало преко 35.000 људи.

Јулијанини саговорници биће млади из разних крајева света: Шведске, Канаде, Америке и Србије.

Млади Срби дијаспоре ће се трудити да пренесу сећања својих предака о страдањима Срба. Они ће се борити да се ови стравични злочини над српским народом никада не забораве. Бориће се за правду и истину, трудиће се да испричају целом свету да се у једној маленој земљи догодио страшан злочин према стотинама хиљада људи српског народа, а о коме се на жалост, врло мало зна и пред којима Западна јавност често затвара очи.

Конференција ће се одржати 22. априла, на дан када је концентрациони логор Јасеновац неофицијелно затворен.

Учесници конференције:

Александар Ћосић, рођен у Београду, живи у Атланти, ГА. Мајка му је из Београда, а отац из Рашке. Ради као Мортгаге Ундерwритер, играо колеџ кошарку у САД-у. Он је прави патриота и оличење „културе сец́ања“.

Миа Милановић, рођена у Торонту, родитељи су јој из Фоче. Завршила Мастер Архитектуре на тему угрожених Манастира и Цркава на Косову и Метохији. Многи чланови њене породице умрли су у Јасеновцу. Миа је свој живот посветила залагању за наше људе. Причала је са нашим људима на Косову, да би осетила њихов бол и дала им глас.

Радомир Јовановиц́, мастер политиколог за еколошку политику, рођен у Крагујевцу, а живи у Београду. Оснивач и члан УО Центра за међународну јавну политику из Београда. Бави се и хуманитарним радом и помаже српској деци са Косова и Метохије.

Стефан Коњевић, рођен и живи у Гетеборгу, Шведска. Његови су из Козарске Дубице. Завршио факултет политичких наука и економије и тренутно студира мастер европских студија. Веома га интересује политика, поготово на Балкану, и има планове да се укључи као волонтер на предстојећим изборима у Републици Српској 2022. Многи чланови његове породице убијени су у Јасеновцу.

Димитри Ракас, рођен и одрастао у Хамилтону, Канада. Први пут у Србији је био 2017. Он каже, „не значи да нисам био јако везан за српску културу пре тога… увек сам био. Од рођења.“ Родитељи су му из Војводине (Бачка Паланка и Пригревица близу Сомбора). Димитри је веома активан у српској цркви, води недељне дискусије на мрежи о православним хришц́анским темама (звани Наш Крст) и веома је цењен омладински лидер у српској заједници у Хамилтону.

Анђела Лађевић, рођена у Вршцу. Завршила политичке науке-међународне односе у Београду и сада је на мастер студијама у САД-у. Она верује да је знање моц́, и нада се да ће нове генерације ипак радити ствари другачије и боље. Њен прадеда с очеве стране убијен је у Јасеновцу.

Александар Ђуричиц́, рођен у Загребу, живео у Петрињи и наравно у родном селу Стрмену. Преселио се као мали у САД у октобру 90-те у Чикаго, а сада живи са супругом, Александром, у Индианаполису. Дипломирани политиколог и доктор права, тренутно ради као лиценцирани адвокат у Индијани и Илиноји. Александар је председник српско-америчке лидерске конференције (Сербиан Америцан Леадерсхип Цонференце). Његови преци су сви, на неки начин, прошли страхоте усташтва и Јасеновца, а деда му је преживео логор и дан данас је жив.

Јулијана Пандуревић, рођена у Торонту, Онтарио, пореклом из Сарајева и Вршца. Завршила преводилачки факултет, тренутно студира новинарство. Ради као директор за омладину и односе са дијаспором за Теслин Народ/Теслине научне фондације (ТНФ). Њен сан је да подели са светом, невероватну и храбру причу о Србима. Многи чланови њене породице убијени су у НДХ.

Извор:
ИСКРА