„Срби са севера под кишобраном Косова“ – кажу енглези

Srbi sa severaШеф канцеларије Велике Британије на Косову Иан Клиф оценио је да Бриселски споразум не нуди идеална решења, али да је за грађане севера Косова најбоље да избори, који ће бити октобра, буду успешни и да Срби на њих изађу.

„Улога Срба на Косову је посебна“ и ако их ту не буде, онда то „није Косово“, рекао је шеф британске канцеларије за телевизију Мост из Звечана. Клиф је додао да је добро познате стање на Косову, и да живот Срба није исти на северу и јужно од реке Ибар.

„Велика Британија се активно укључила у организовање повратка више од 50 расељених српских породица у Призрен, и 180 породица у Клину и Исток“, рекао је он и додао да зна са којим се они проблемима срећу, те да је потребно веће ангажовање српских полицајаца у тим местима.

На питање да ли би се вратио да живи где није добродошао и где му је узрпирана имовина, Клиф је казао: „То није добра ствар, али се Срби не одлучују на повратак не само због осећаја небезбедности, већ и због економских услова“.

Шеф британске канцеларије је додао да у његовој земљи има заинтересованих за улагања на Косову, али „до тога неће доћи без политичког разговора и јасне политичке ситуације“.

По његовом мишљењу, постоје два принципа за стабилност на Балкану: „То су територијални интегритет и принцип самоопредељења. Зато ми подржавамо територијални интегритет Косова с границама које су постојале у бившој Југославији и зато становници севера Косова морају бити под ‘кишобраном’ Косова“, рекао је Клиф.

Према његовим речима, споразум Београда и Приштине пружа заштиту Србима кроз Заједницу српских општина коју подржава Влада Србије. Шеф британске канцеларије је оценио да би свако друго решење које не подразумева територијални интегритет Косова, било лоше за Балкан и будућност свих земаља Западног Балкана.

„Србија, Црна Гора и Косово заједно у ЕУ“

Он је оценио да је процес интеграције у ЕУ сада веома компликован. „Сигуран сам да ЕУ неће прихватити нове чланове без добрих билатералних односа и без нормализације односа“, рекао је Клиф и додао да је циљ Британије да Србија, Косово и Црна Гора буду заједно у Унији.

БЕТА / СРБИ НА ОКУП