Николић и Јосиповић на радном доручку у Загребу

nikolic josipovic jahjagaУ кабинету председника Хрватске кажу да он неће имати времена за билатералне разговоре са председницима и премијерима

После најаве хрватског председника Иве Јосиповића да ће председник Србије Томислав Николић 30. јуна у Загребу присуствовати прослави уласка Хрватске у Европску унију, јуче је потврда стигла и из Председништва Србије. Николић би у Загребу требало да борави два дана јер је за 1. јул заказан и састанак Игманске иницијативе коме ће такође присуствовати велики број председника држава.

Како је за „Политику” речено у Јосиповићем кабинету у Хрватској се „веселе” доласку председника Николића као и осталих високих званичника из региона. За њих ће, како кажу, председник Јосиповић организовати радни доручак током кога ће се разговарати о наставку регионалне сарадње и промоцији политике проширења након уласка Хрватске у ЕУ. Овом доручку присуствоваће и квази председница Косова Атифете Јахјага. После тога следи састанак Игманске иницијативе који ће се бавити проблемом проналажења несталих особа.

У кабинету хрватског председника такође појашњавају за наш лист да због великог броја гостију и обимног програма неће бити билатералних сусрета председника Јосиповића с појединим председницима и премијерима, али ће, кажу, долазак председника Николића у Загреб бити прилика да сарадници двају председника разговарају о организацији њиховог званичног сусрета.

Најављујући Николићев пут у Загреб Станислава Пак, саветница председника Србије за медије рекла је на јучерашњој конференцији за новинаре, да је та посета део даљег унапређења односа. „Србија је фактор мира и стабилности у региону. Морамо да радимо да односи буду што бољи посебно у сфери економије”, казала је Пак, а преноси Танјуг.

Она је нагласила да ће се председник Николић у разговору са Јосиповићем посебно позабавити статусом српске мањине, али ће и сва друга отворена питања бити тема тих разговора. Разговараће се, како је рекла, и о економским питањима као и заједничком наступу на трећим тржиштима.

Припреме за Николићев одлазак у Загреб, како за „Политику” појашњава Пак, почеће чим се председник врати из дводневне посете Братислави где путује данас. Када је реч о радном доручку коме би требало да присуствује и председница Косова, она подсећа да се Србија обавезала да неће ометати учешће Косова на регионалним састанцима. Према њеним речима председник Николић неће одлазити са сваког скупа на коме је и Јахјага тим пре што се са њом већ и срео у Бриселу.

Социолог из Загреба Жарко Пуховски сматра да је логично да се двојица председника најпре сретну на маргинама неког великог скупа јер је то једна врста безболног полурешења пре пуног решења, односно њиховог званичног сусрета.

„Ово је идеална прилика јер је реч о једној ситуацији у којој Хрватска мора показати да је остала у добрим односима са суседима када одлази у ЕУ и на неки начин напушта регију. А с друге стране, хрватски и српски премијери и министри, Зоран Милановић, Ивица Дачић, Весна Пусић и Александар Вучић већ су пуно тога урадили и поправили оно што је пре било уништено. Зато сада може нешто добро да се уради”, оцењује Пуховски уз опаску да је криза у односима две државе предуго трајала те да таква ситуација више никоме није одговарала.

Ј. Церовина / Политика / СРБИ НА ОКУП