Ако сам злочинац, и Тома је

tomislav-nikolic-vojislav-seselj-vojvodeЛидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ јуче је сведочећи на суђењу Радовану Караџићу у Хагу истакао да није умешан у злочине и да су његови говори током рата „били миротворачког карактера у циљу очувања Југославије“.

– Ако сам ја умешан у ратне злочине, онда је и садашњи председник Србије Томислав Николић у њих умешан истоветно као и ја. У то немам никакве сумње, јер смо све заједно радили. Уосталом, Николића сам прогласио за војводу зато што је два или три месеца провео на ратишту као добровољац у Славонији. И садашњи први потпредседник Владе Србије, Александар Вучић је пре уласка у СРС био добровољац код војводе Славка Алексића на Јеврејском гробљу у Сарајеву. Сви чланови ужег руководства СРС-а су делима доказивали своју патриотску оријентацију – рекао је Шешељ у судници Трибунала.

Он је истакао да су његови говори које му тужилаштво ставља на терет заправо „били упозорење Муслиманима да ће у евентуалним ратним сукобима највише страдати, што се, нажалост, и обистинило“.

– Дакле, циљ мојих говора није имао за циљ позивање на чињење ратних злочина, већ искључиво одвраћање од крвопролића и страдања. Схватајући шта ће се догодити, на време сам почео да упозоравам и Муслимане и Хрвате на сву погубност ратног сукоба. Срби никада нису желели рат, а ако нам је већ био наметнут, онда смо морали да поразимо противника и да га војно дотучемо. Међутим, то никада није значило да се они дотуку као нације или верске групе. Да није било мешетарења са Запада који је желео рат, и Муслимани и Хрвати би били војнички поражени, после чега би био успостављен мир у коме би на равноправним основама живели и православци и католици и муслимани – одлучно је рекао лидер радикала и додао како ни муслимани ни Хрвати нису желели мир, већ привилегије које су имали одраније – казао је Шешељ.

Војвода пред шаховницом

Говорећи о некадашњем сараднику и заменику, а данас председнику Србије, Шешељ је рекао да ишчекује посету Томислава Николића Хрватској.
– Биће ми интересантно како ће четнички војвода Томислав Николић у Загребу да се поклони пред хрватском гардом – изјавио је Шешељ.

Сукоб Милошевића и Караџића

– Сукоб Слободана Милошевића и Радована Караџића био је константан. Караџић је сметао Милошевићу и то идеолошки, само зато што је Слободан Милошевић желео да буде вођа свих Срба. Караџић је био изненађен санкцијама које је Републици Српској увео Милошевић, а Милошевић је стално вршио притисак на Караџића – казао је лидер радикала Војислав Шешељ, образлажући зашто је бесмислена прича о удруженом злочиначком подухвату.

У унакрсном испитивању тужилац је пустио неколико видео-записа у којима је лидер радикала говорио да Дрина никада неће бити граница међу Србима. Шешељ је потврдио да то и сада мисли.

– До краја живота ћу мислити да је Дрина централна српска река и да је то центар Србије. А то што је на том месту сада постављена вештачка граница, сматрам да је то само привремено решење које неће моћи задуго да опстане. Никада трајно не може да се успостави граница између Срба са обе стране Дрине – изјавио је Шешељ.

Шешељ је, такође, казао како је немогуће говорити о удруженом злочиначком подухвату у коме су и Караџић и он заједно, када се нису слагали око неких кључних проблема.

– Када сте потписали споразум са Матом Бобаном о сарадњи са Хрватима у Босни, ја сам отишао на Пале и покушао да вас убедим како је то лоша одлука и да би требало такав савез да направите са Муслиманима. Сматрао сам да су Муслимани у Босни изманипулисани и да је питање опстанка, како њих тако и српског народа да се удруже – подсетио је Шешељ бившег председника РС Радована Караџића.

Ј. Олуић – Вести