Директорат МУП-а Србије: Гурамо их добровољно у шиптарску полицију

БЕОГРАД – У косовску полицију ће, по плану имплементације бриселског споразума, бити интегрисани само они припадници МУП-а Србије који то желе, казао је заменик директора полиције и члан београдског тима у техничким преговорим с Приштином у Бриселу Бранислав Митровић.

Он није хтео да прецизира укупан број припадика МУП-а Србије који живе на територији КиМ, односно на њеном сверном делу, наводеци да српски тим тражи да „интеграција буде безусловна, како би мотивисали српске полицајце да наставе рад у косовској полицијској служби у интересу заједнице“.

На питање „Политике“ да ли то значи да ће српски полицајци који живе на северу КиМ и који не желе да се интегришу у косовску полицију и даље бити запослени при МУП-у Србије, Митровић је рекао да „нико од припадника МУП-а неће остати без егзистеције“.

Коментаришуци изјаву Хајредина Кучија да „Косово нема потребе за 800 српских полицајаца на северу, већ да ће бити регрутовано њих 100 до 150“, Митровић је казао да је она потпуно супротна плану имплементације основног споразума.
„У том споразуму јасно је дефинисаано да ће сви припадници МУП-а Србије, који живе на КиМ, односно на северу Космета, бити интегрисани у косовску полицијску службу. Тако да је Кучијева изјава апсолутно супротна основном споразуму“, каже Митровић.

Митровић истиче да још нису анкетирани ти припадници, имајући у виду да Приштина и даље оспорава интеграцију и жели да то буде класичан пријем запослених по конкурсу, који би они дефинисали и одређивали правила игре. „Још не знамо који би то број припадника МУП-а био интегрисан“.

С друге стране, каже Митровић, они који не желе да се интегришу у косовску полицију остаће да живе на КиМ и оствариваће права из радно-правног статуса у МУП-у.

ТАНЈУГ