ТРАНСХУМАНИ РАТ „БИОНИЧКОГ ВОЈНИКА“

Слика са Snappy Goat

“Будућност научне фантастике? Живимо у њој.” Отац књижевне врсте сајберпанк , Вилијам Форд Гибсон, сумирао је значење сопствених визионарских романа на овај начин. Популарна фикција која га је прославила није ништа друго него ишчекивање стварности, тумачење одређених знакова који се појављују. Дакле, чини се као да листамо странице једне од његових књига када, уместо тога, из објава новинске агенције читамо да је “бионички” војник спреман да се појави у Француској и другде.

Победа у ратовима будућности

У Паризу се наставило са истраживачким програмом Војска сутрашњице, обавештава Аднкронос. Медицински третмани за побољшање перформанси у борби, протетички додаци и електронски имплантати испод коже били би „право ново оружје за победу у ратовима будућности“. Циљ је да се француско војно особље опреми уређајима и лековима направљеним за побољшање њихових „физичких, когнитивних, перцептивних и психолошких капацитета“. И не само то. Већ кроз везу са системима за праћење и геолокацију, ставити их у стални контакт са њиховим војним базама.

Саопштење Етичког комитета

“Бионички” војник добио је одобрење етичког комитета. У извештају који је објављен такође дозвољава се развој медицинских третмана који спречавају бол, стрес, умор, као и узимање супстанци које побољшавају менталну издржљивост војника у случају да га непријатељ ухвати. Француска, каже комитет, извештава Аднкронос, мора да одржи „оперативну супериорност својих оружаних снага у изазовном стратешком контексту“, истовремено поштујући законе који регулишу оружане снаге, хуманитарно право и „основне вредности нашег друштва“. Отуда и неки изазови: промене које мењају способност војника да управља употребом силе, његов осећај за „људскост“, као и слободна воља.

„Смртоносне машине“ до 2035.

Напредак у војној технологији такође се дешава и преко Ламанша. Генерал Ник Картер, виши официр Војске Велике Британије, је рекао да би једног дана британска војска могла своје редове попунити са „робот-војницима .” Према Картеру, током наредних 15 година ови трансљуди у маскирној боји „промениће лице“ ратовања. У ствари, један стручњак за роботику, Чарлс Глар, предвиђа да ће до 2035. америчка војска створити „смртоносне, високо ефикасне“ машине.

Трансхуманизам

Веровати да ће такво „унапређење” кроз појачану стварност остати ограничено само на војску је наивно. „iFamNews“ се већ бавио гигантским корацима које наука постиже на неколико фронтова: од прометејске тврдње која води до пораза болести и биолошког сата до застрашујуће вештачке материце која генерише живот ван полног чина. Разлике у мишљењима етичких комитета у ствари потврђују: историја нас учи да је етичким границама често суђено да се руше. Нарочито када је жудња за превладавањем геополитичком шаховском таблом бесрамна.

Упозорење француског министра

Француска министарка одбране Флоренце Парли је та која позива да будемо реални: „Немају сви исте скрупуле као ми и морамо се припремити за такву будућност“. Стога она упозорава да би се ствари могле променити „у светлу будућег развоја догађаја“. Шта је тачно значење те последње реченице? Може ли бити да чак и они који данас постављају етичка ограничења научном напретку могу сутра да их сруше, како би се такмичили са војскама мање етички скрупулозних земаља?

Будућност је већ ту

Вреди прочитати уводник Џона Ратклифа, директора Америчке националне обавештајне службе који се појавио у Вол Стрит журналу. Његова пажња усмерена је ка Далеком Истоку. „Наши обавештајни подаци,каже, су показали да је Кина већ спровела тестове на припадницима војске у нади да ће развити војнике са биолошки побољшаним способностима. “Ратклиф додаје:    „У Пекингу не постоје етичке границе у потрази за моћи.“ Ратклифове речи су одбачене од стране кинеског Министарства спољних послова као „мешавина лажи“.

Апел Уједињених нација

У међувремену, истраживања на овом пољу такође се одвијају преко Атлантика: војска Сједињених Држава, извештава CNN , улаже много новца у истраживање имплантата који би омогућили комуникацију људског мозга са рачунарима . Забринутост због трансхуманистичког заноса појавила се и код оних изнутра. Било је то пре три године када је 116 оснивача компанија за роботику и вештачку интелигенцију уложило жалбу Уједињеним нацијама са молбом да се обузда јурњава око робот војника. „Немамо много времена за деловање: када отворимо Пандорину кутију, биће тешко поново је затворити“, закључује се у саопштењу. Као што је Гибсон написао, ми већ живимо у будућности научне фантастике. Изазов је како да избегнемо да нас потпуно не поклопи.

Извор: ИФН