Споразум такозваног Косова и Словеније

Љубљана – Словеначки министар одбране Роман Јакич и квази министар безбедносних снага Косова Агим Чеку потписали су споразум о сарадњи Словеније и Косова у области одбране.

Споразум, који је био у припреми четири године, основа је за даљу имплементацију пројеката сарадње између квази Безбедносних снага Косова и Словеније, пренела је СТА.

Сарадња ће се одвијати пре свега у областима међународне безбедности и стабилности, образовања и обуке, логистичког планирања и финансирања, као и областима правних послова и заштите животне средине.

Специјалне области попут курсева језика и размене стручњака „дизајнирани су да помогну квази косовским снагама безбедности да се адаптирају на стандардизацију НАТО“, рекао је Јакич и додао да цивилна заштита, такође чини важан део споразума.

Чеку, који се налази у дводневној посети Словенији, описао је споразум као важан корак за квази косовске безбедносне снаге.

„Косово тежи да буде фактор мира и стабилности у региону. Ми ћемо увек настојати да допринесемо миру и разрешењу потенцијалних тешкоћа у региону и шире“, рекао је Чеку.

Двојица министара су такође разговарали о безбедносној ситуацији на Косову и у ширем региону и присуству међународних мировних снага у покрајини.

Јакич је потписивање споразума Београда и Приштине у Бриселу оценио као позитиван корак и изразио уверење да ће обе стране убрзо почети са његовом применом.

Он је додао да је стабилност Косова и ширег региона од стратешког значаја за Словенију и најавио да ће та држава наставити да учествује у мисији Кфора докле год то буде потребно и да ће само минимално смањити присуство својих војника.

Тренутно је 308 словеначких војника ангажовано на Косову, подсетила је словеначка агенција.

ТАНЈУГ