Амерички физичар и футуролог Мичио Каку: Људи ће постати чаробњаци

„ПОСТАЋЕМО ТЕЛЕПАТЕ – НАУЧИЋЕМО ДА КОМУНИЦИРАМО СНАГОМ МИСЛИ“

* „Паметни телефони ће омогућавати приступ буквално свему. На пример, ако вам буде потребна медицинска помоћ – моћи ћете да се обратите посебном програму инсталираном у вашем телефону. Разговараћете са ботом који има приступ медицинским базама података и који ће моћи да дијагностикује ваш проблем“

* Данас можемо бележити импулсе неурона који одговарају једноставним сећањима мишева, а ускоро ћемо научити да „фотографишемо“ и бележимо сећања мајмуна и људи. Ово ће помоћи, на пример, пацијентима са Алцхајмеровом болешћу који забораве ко су

* Током протеклих деценија смо схватили да до старења доводе грешке које се акумулирају у ћелијама. Када се ДНК дигитализује, вештачка интелигенција ће означити где су грешке и вероватно бити у стању да их исправи

Врхунац технолошког развоја човечанства на Земљи требало би да буде формирање јединствене планетарне цивилизације. Прелазак на њу биће вероватно највећа прекретница у историји и значиће нагло удаљавање од свих цивилизација из прошлости. Сада практично сви најзначајнији догађаји, сви наслови вести на овај или онај начин одражавају „болове рађања“ планетарне цивилизације

________________________________________________________________

АМЕРИЧКИ теоријски физичар, популаризатор науке и футуриста, Мичио Каку уверен је да ће вештачка интелигенција људе претворити у чаробњаке.

Он је уверен да ће наредних 10 година бити – деценија вештачке интелигенције. И наводи:

„Неће само паметни телефони постајати све паметнији – чак ће се и каучи претворити у паметне кауче. А паметни телефони ће омогућавати приступ буквално свему. На пример, ако вам буде потребна медицинска помоћ – моћи ћете да се обратите посебном програму инсталираном у вашем телефону. Разговараћете са ботом који има приступ медицинским базама података и који ће моћи да дијагностикује ваш проблем. Моћи ћете и да узмете  узорак крви у виртуелној клиници унутар свог паметног телефона. Наравно, ово се не односи само на медицину, већ на све сфере живота.

– Адвокати ће такође постати ботови. Не дај Боже, доживели сте саобраћајну несрећу у страној земљи – не говорите локални језик, не знате шта да радите. Адвокат бот који говори било који језик на свету и разуме законе сваке државе – прискочиће у помоћ. Посаветоваће вас, повезати се са полицијом, преузети преговоре са ботовима-адвокатима других учесника у тој несрећи. И тако у свему: ако вам затреба бот-инжењер или бот-учитељ – и они ће вас увек чекати у вашем телефону.

На питање – да ли ће вештачка интелигенција и размишљати уместо нас – одговорио је:

– Вештачка интелигенција ће проширити наше способности, омогућити нам да постанемо стручњаци за све на свету, дати нам способност да контролишемо своје тело и природу, претворити нас у чаробњаке. Постаћемо телепате – научићемо да комуницирамо снагом мисли. Овладаћемо телекинезом.

У наставку је додатно разјаснио своје виђење  блиске и даље будућности:

– Људи ће путем имплантата моћи ментално – без речи – да разговарају једни с другима и са рачунарима. То се неће догодити сутра, али се темељи такве мреже – Brainnnet – постављају се сада. У тај нови простор ћемо пренети и свој сећања, осећања и мисли. И уметност ће  постати потпуно другачија од данашње. Све што будете у стању да ментално визуализујете, моћи ће да се одмах одштампа на 3Д штампачу. Дакле: у мислима ћемо стварати уметничка дела. Уметницима ће се свидети сигурно!

Каку је футуролог-оптимиста:

„У блиској будућности људи ће почети да `штампају` своју одећу и обућу. Биће довољно да само скенирају властита стопала и штампач ће направити ципеле које им савршено одговарају.

Мичио Каку

Посебно наглашава: „Имплантати ће нам знатно олакшати живот: ментално ћемо се повезати са мрежом, а преносни рачунари ће постати ствар прошлости. Главне компоненте ове технологије су већ развијене. Данас можемо бележити импулсе неурона који одговарају једноставним сећањима мишева, а ускоро ћемо научити да „фотографишемо“ и бележимо сећања мајмуна и људи. Ово ће помоћи, на пример, пацијентима са Алцхајмеровом болешћу који забораве ко су. Технологија ће забележити успомене и уметнути их у хипоталамус пацијената како би се могли сетити своје прошлости.

Упитан „имате ли модел идеалне будућности за наш свет?“, каку је одговорио:

– Да. Тренутно је у току транзиција од робног капитала у интелектуални капитал. Тони Блер је у своје време рекао да Енглеска више зарађује од рокенрола него од индустрије угља. Интелектуални капитал, попут рокенрола, захтева креативност, машту и разумевање укуса људи. А роботи о томе не знају ништа. Због тога је рокенрол огроман приход, док је вађење угља технологија прошлости. Капитализам је несавршен: не знате ко вас вара, не знате колико заправо кошта ова или она ствар. Али, ми идемо ка „идеалном капитализму“. Имаћемо „контактна сочива“ повезана са Интернетом које ће кад уђете у супермаркет скенирати сву робу и рећи вам шта вреди купити и где је шта прецењено.

Каку поводом раширеног страховања да ће роботи постати паметнији од људи каже:

„То је засновано на Муровом закону који каже да се снага рачунара удвостручује сваких 18 месеци. Али, то не може трајати вечно. На крају, Муров закон ће престати да делује и Силицијумска долина ће пропадати. Савремени процесори имају транзисторе величине од 20 до 50 атома, што је најнапреднија технологија данас. У будућности ће постојати пет-атомски транзистор, али даље нема куда. Када се смањи величина транзистора, неизбежно долази до прегревања и цурења електрона: топлота се ослобађа у таквим количинама да чип постепено почиње да се топи. Тако ће савремени рачунар ускоро застарети.

Његова прогноза је: „Први квантни рачунари се појављују и сада, али их је врло тешко направити. Не мислим да се квантни процесор може инсталирати на лаптоп или мобилни телефон у наредној деценији. Иначе, током протеклих деценија смо схватили да до старења доводе грешке које се акумулирају у ћелијама. Када се ДНК дигитализује, вештачка интелигенција ће означити где су грешке и вероватно бити у стању да их исправи“.

Каку закључује: „Врхунац технолошког развоја човечанства на Земљи требало би да буде формирање јединствене планетарне цивилизације. Прелазак на њу биће вероватно највећа прекретница у историји и значиће нагло удаљавање од свих цивилизација из прошлости. Сада практично сви најзначајнији догађаји, сви наслови вести на овај или онај начин одражавају „болове рађања“ планетарне цивилизације.

Извор: Факти