Католичка црква позвала Хрватску да не одустане од тужбе против Србије за геноцид

katoliciИЗЈАВА КОМИСИЈЕ IUSTITIA ET PAX ХРВАТСКЕ БИСКУПСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Како то да је Херцег-Босна, која је формирана ради одбране, а више не постоји, проглашена злочиначким подухватом управљаним из Загреба, а Република Српска настала на геноциду и етничком чишћењу добила легитимитет државности, и то супротно свим начелим  КОМИСИЈА Iustitia et pax Хрватске бискупске конференције (ХБК) позвала је званични Загреб да због недоследности Хашког трибунала не одустане од оптужбе против Србије за геноцид, јер је то неопходно због мира на овим просторима, док би се у супротном могли очекивати нови ратови.

„Нужно је пред једним озбиљним, неексперименталним међународним судиштем тражити правду и установити правило за будућност, а то је да се сукоби решавају судом, а не ратом. Такође да они који започињу агресивни рат сносе последице. У противном, можемо очекивати нове ратове, јер све упућује на то да се злочини исплате: што се освоји остаје агресору, а жртве одговарају зато што су се браниле“, пише у Изјави коју су у Загребу представили председник Комисије, сисачки бискуп Владо Кошић и члан Гордан Чрпић.

Изјава Комисије Католичке цркве у Хрватској објављена је поводом недавне неправоснажне осуђујуће пресуде Хашког трибунала шесторици Хрвата из БиХ је указано на постојање удруженог злочиначког подухвата на челу с тадашњим председником Хрватске Фрањомом Туђманом.

У истој изјави се оштро критикује та пресуда, али и ослобађајућа Јовици Станишићу и Франку Симатовићу.

„Ако међународна заједница није спремна кроз ад хоц Суд у Хагу постави трајније темеље мира на овим просторима, како се то назире из појединих оптужница и пресуда, онда ту одговорност на себе мора преузети Хрватска, ако ни због чега другог, онда због пијетета према жртвама и спречавања понављања дела“, наводи Комисија.

Комисија је изненађена пресудом Станишићу и Симатовићу посебно због чињенице да ниједан званичник Србије и врха ЈНА није проглашен делом удруженог злочиначког подухвата.

„Не можемо се отети утиску да је реч о целовитој амнестији Србије односно њеног војног, обавештајног и политичког вођства за рат у бившој Југославији“, истиче Комисија.

Такође се пита „како то да је Херцег-Босна, која је формирана ради одбране а више не постоји, проглашена злочиначким подухватом управљаним из Загреба, а Република Српска настала на геноциду и етничком чишћењу добила легитимитет државности, и то супротно свим начелима међународног и хуманитарног права“.

ФАКТИ.ОРГ