Злочин над Србима немогуће сакрити

zlocin u sarajevuЕксхумација посмртних остатака убијених сарајевских Срба у насељу Алипашино поље која је, наредбом Тужилаштва БиХ прекинута у новембру, настављена је пре четири дана и већ је донела резултате, што упућује на закључак да неко свесно жели да спречи ископавања.

Јуче су на поменутој локацији пронађени скелетни остаци људског порекла, а пре три дана на истом месту ископана су два ребра. Све кости биће пребачене у костурницу у Источном Сарајеву где ће бити узети узорци за анализу ДНК.

Председник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић подсећа да је ископавање прошле године прекинуто на основу наредбе извесног сарадника у Тужилаштву БиХ Елдара Јахића. Он истиче да овај пут неће бити дозвољено да се ексхумација прекине будући да је очигледно да на том подручју има посмртних остатака за које тек треба да се утврди порекло и идентитет.

Он истиче да се на подручју Алипашиног поља трага за око 30 Срба, а да се укупно на подручју града тражи око 350 несталих.

Председавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић има сазнања да су на Алипашино поље довезена и тела усмрћених Срба са других локација у Сарајеву.

– Очигледно је да на сцени имамо институционално прикривање злочина и злочинаца и зато ћемо инсистирати да се посао доведе до краја. Није искључено да су овде довезена тела са других локација – каже Мишић.

Ж. Марковић – Вести