Оснивање скупштине АП КиМ одложено за почетак јула

sednica-4-opstineЗВЕЧАН – Одборници четири општине са севера Косова закључили су данас у Звечану да ће конститутивна седница привремене Скупштине АП Косово и Метохија бити одржана у првој седмици јула.

Од 84 одборника колико је било присутио на почетку седнице, за ову одлуку гласало је 59, а против су били одборници ДС, који су раније напустили седницу, док је одборник те странке Бранко Нинић позвао колеге да се понашају одговорно, рекавши да демократе неће учетвовати у свему овоме.

Одборници су закључили да је бриселски споразум договор политичке природе који није постао део правног система Србије већ напротив предвиђа повлачење тог система и свих институција државе Србије са Косова и Метохије.

Због тога су закључили да је бриселски споразум неприхватљив и штетан за српски народ и захтевали да се не примењује на терену.
„Сви који покушавају да примене бриселски споразум, без његове претходне инкорпорације у правни систем Србије, стављају тај политички договор изнад важећег Устава и закона и на тај начин чине акт отвореног и бесправног насиља“, наведено је у закључцима.

Одборници су, такође, закључили да су за српски народ на северу Косова прихватљиви само избори које расписују по сопственим законима надлежни органи Републике Србије, због чега су затражили од свих сународника да не учествују у припреми и евентуалном одржавању избора које би расписале приштинске власти.

Део одборника из Срспке радикалне странке и Демократске странке Србије критиковао је понашање колега из СНС у Покрајини, а за опструкцију у намери да формирају скупштину АП директно су оптужили потпредседника Владе Србије Александра Вучића.

ТАНЈУГ