Шиптарски терористи оснивају трибунал за ратне злочине на Косову

haradinaПред такозваном скупштином самопрокламованог Косова ће се врло брзо начи предлог за оснивање домаћег суда за ратне злочине почињене на Косову, што значи да ће се ту судити свима осумњиченима за најтежа кривична дела.

Посланик Демократске партије Косова Куртан Кајтази каже да је формирање таквог трибунала неопходно пошто идуће године престаје мандат Еулекса. Његов предлог су подржале и друге парламентарне странке.

Независни посланик Емин Грбеши је покренуо иницијативу за расправу којом ће се тражити усвајање резолуције која захтева скидање извршног мандата Еулекса. Међутим, он је повукао свој предлог после инцијативе ДПК за формирање суда за ратне злочине.

Иницијативе за поновно разматрање мандата Еулекса су актуелизоване недавним хапшењем бивших команданата ОВК, Сулејмана Селимија и Сами Љуштакуа и још пет припадника бивше ОВК, осумњичених за кривична дела ратног злочина. То су организације ветерана ОВК оцениле као „криминализацију последњег рата на Косову“.

Кајтази каже да иницијатива није повезана само с тим хапшењем бивших припадника ОВК, већ је рекао да такве судове имају и друге земље региона у којима је било ратова.

„Ова инцијатива се не односи само на последње хапшења, већ ће се такав суд бавити свим ратним злочинима који су се догодили током рата на Косову. И ти случајеви треба да се истраже, пошто до сада такве истраге није ни било“, каже Кајтази.

БЕТА