Јаковљевић против Скупштине АП КиМ? Јакшић: “Политичари са севера КиМ подлегли притиску Београда”

Jakovljevic-JaksicСРБИ са севера Косова и Метохије, после разговора са државним врхом, одлучили су да одложе формирање скупштине Аутономне покрајине КиМ које је било заказано за четвртак – сазнају „Новости.

Према нашим информацијама, тако су преломили председници општина и одборници Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока из свих странака које чине републичку власт.

За оснивање Скупштине, у чијем раду би требало да учествују и представници Срба јужно од Ибра, залажу се: ДСС, СРС, део СПС, Српско национално веће и удружења грађана.

Већина се ипак одлучила за одлагање, пошто су од првог потпредседника Владе Александра Вучића и шефа Канцеларије за КиМ Александра Вулина добили поруку да ово није тренутак за такав потез.

Државни врх је проценио да би оснивање тог парламента могло да угрози примену Споразума са Приштином и да би суштински нарушило стратешке интересе државе.

– Нисмо одустали од формирања скупштине, али смо проценили да ово није најбољи моменат за такав корак – потврдио је за „Новости“ Бојан Јаковљевић, народни посланик СНС који је и одборник у општини Лепосавић.

Марко Јакшић, одборник ДСС из Косовске Митровице, каже за „Новости“ да су многи политичари са севера КиМ подлегли притиску својих страначких централа из Београда:

– Општински челници су упозорени да ће бити распуштени ако се одлуче за формирање скупштине АП КиМ, а да ће бити уведене привремене мере као у општине јужно од Ибра.

Формирање скупштине АП КиМ предвиђено је Декларацијом коју је 22. априла, на митингу у Косовској Митровици, подржало више од 15.000 Срба. Окупљени су тада одбацили бриселски споразум и поручили Влади Србије да неће учествовати у његовој имплементацији, нити ће дозволити његову примену.

П. В. / НОВОСТИ