Артемије позива врх СПЦ на покајање, мир и љубав

loznica-saborНа сабору на Јелици рашчињени владика тражио да буде проглашена окупација Косова и Метохије од евроамеричких завојевача.

Лоница на Јелици – Рашчињени владика рашко-призренски Артемије Радосављевић објавио је посланицу којом од званичника Српске Православне цркве захтева да се “покају, иступе из свејеретичког зборишта званог светски савез цркава, и одступе од унијатског и папофилског стремљења“.  Посланица је прочитана јуче у манастиру Светог Николаја Мириклијског, у Лозници на Јелици, где се, на имању Милоја Стевановића, пре три лета скућило братство манастира Црна Река које је 3. јуна 2010 напустило своју богомољу и Рашко-призренску епархију, ставши уз владику Артемија.

„Позивамо их да се својим покајањем учине да у СПЦ завлада мир и процвета љубав са једнодушним исповедањем непромењене вере православне, онакве какву примисмо од светих апостола и отаца, од нашег Светог Саве“, објавио је јуче Артемије, потписујући посланицу као предстојатељ Црквенонародног сабора, епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу.

У тексту се наводи да је Милански едикт, којим је посвећен овај сабор, пре 1.700 година донео слободу хришћанима, али  „нити је, био нити је сада позив за уједињење православне цркве са јеретицима и неверницима, како то кроз припремљену прославу представља административни врх Српске православне цркве.“

„Такође, позивамо јерархију СПЦ да заузме недвосмислен став о Косову и Метохији, тако што ће  јасно и јавно осудити деловања и све потписане споразуме којима се Косово и Метохија одвајају од Србије а црквена имовина постепено предаје у руке нехришћана. Ко је Србин и српскога рода не треба ничим , нигде и никада да учествује у комадању те територије од нашег отачаства . Зато су званичници Српске православне цркве у обавези да од владе и Скупштине Србије захтевају да јавно и недвосмислено прогласе окупацију Косова и Метохије од евроамеричких завојевача“.

Са овог сабора упућен је захтев Архијерејском сабору СПЦ да „поништи иначе ништавне, канонски и предањски гледано, пресуде и оптужбе против епископа Артемија и свих клирика и мирјана“. Идући за Артемијем Рашко-призренску епархију  пре три године напустило је 130 клирика.

Јучерашњи сабор на Јелици окупио је око 2.500 верника и присталица рашчињеног епископа из многих места Србије.

Г. Оташевић.

Политика, понедељак, 3 јун 2013.