ЈАКШИЋ: Не знам да ли ћемо имати већину за формирање Скупштине АП КиМ

Podgorica, 19. marta 07.  - Clan srpskog pregovarackog tima za Kosovo i Metohiju Marko Jaksic optuzio je danas medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija da sve cini da Kosovo dobije nezavisnost i da je pristrasan.FOTO TANJUG/ARHIVA/zkЖЕСТОКОМ ПРИТИСКУ ИЗЛОЖЕНЕ СУ ПРЕ СВЕГА ОПШТИНЕ МИТРОВИЦА, ЛЕПОСАВИЋ И ЗВЕЧАН

Свим општинама севера Ким из Београда запрећено да ће – ако не буду послушне – бити распуштене већ наредног дана

ПОСЛАНИК Демократске странке Србије Марко Јакшић рекао је данас да је неизвесно конституисање привремене скупштине косовских Срба, односно АП Косово и Метохија, због жестоког притисака на политичке представнике на северу Косова да од тога одустану.

„Не знам да ли ћемо имати довољну већину за то”, казао је Јакшић агенцији Бета и додао да се он залаже да се та скупштина формира.

Према његовим речима, неизвесно је да ли ће за то бити већине с обзиром на, како је навео, жестоки притисак пре свега на општине Митровица, Лепосавић и Звечан, и с обзиром да је цео последњи састанак код првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића био о томе да се скупштина не конституише.

Јакшић је казао да су сви председници скупштина општина и одборничких група гласали за конституисање привремене скупштине косовских Срба.

„Договорили смо се били да одржимо конститутивну седницу привремене скупштине Косова и Метохије па видимо да се то променило у међувремену због вршења притиска”, казао је Јакшић и додао да су политичке странке, пре свега Српска напредна странка, промениле став о томе.

Скупштина треба да буде конституисана сутра у Косовској Митровици, а њен статус и други акти припремани су током протекла два месеца.

Њеним формирањем Срби би коначно одбадици Бриселски споразум и створили кључну институционалну претпоставку да остану саставни део Србије.

Формирање Аутономне покрајине КиМ и њене скупштине предвиђено је Декларацијом усвојеном 22. априла на великом народном митингу у Косовској Митровици.

Учесници митинга, а било их је око 15.000, акламацијом су поручили Влади Србије да одбацују и Дачићев параф и да нипошто неће учествовати у примени онога на шта су он и Александар Вучић пристали.

Непоколебљиво су за оснивање АП и формирање скупштине и даље ДСС, СРС, део СПС, Српско национално веће и бројна удружења грађана.

Против су одборници кадрови странака на власти на које њихове централе из Београда врше све већи притисак да својим бојкотом блокирају оснивање и АП и скупштине.

Има индиција да је из Владе првим људима све четири општине севера Косова запрећено да ће све четири већ следећи дан бити распуштене.

Наводно има и „пријатељског убеђивања” у маниру: сачекајте само да добијемо „датум”…

ФАКТИ.ОРГ