Ђурић: Активно радимо на интегрисању Срба у „косовски систем“

djuricБЕОГРАД – Саветник председника Србије и члан београдског преговарачког тима Марко Ђурић изјавио је да очекује да ће у наставку разговора Београда и Приштине о имплементацији бриселског споразума теме бити конституисање заједнице српских општина, полиција, правосуђе, телекомуникација, енергетика, као и измене законског оквира на Косову и Метохији

Ђурић је у изјави Танјугу казао да ће се у Бриселу ове седмице наставити разговори на нивоу радних група које договарају елементе за спровођење бриселског споразума и као веома важну поменуо радну групу „за измену законског оквира на Косову и Метохији“.

Како је рекао, та би радна група требало да се „ухвати у коштац са огромним изазовом прилагођавања косовског законодавства институцијама које треба да буду интегрисане у систем“, али и да ради на прилагођавању читавог сложеног правног оквира потребама заједнице српских општина и њеним надлежностима.

Он је подвукао да Србија, иако притиснута роковима и захтевима појединих чланица ЕУ да што пре уђе у имплементацију, неће у разговорима који се воде у оквиру радних група правити компромисе на уштрб будућег положаја заједнице српских општина.

Ђурић је прецизирао да у разговорима с београдске стране учествују представници ресорних министарстава и руководиоци тима за имплементацију, тако да ће у свакој радној групи осим стручњака из министарстава бити заступљени и „људи који имају одређену политичку и репрезентативну улогу и који су овлашћени да воде сам састанак“.

С наше стране, напоменуо је Ђурић, није недостајало констурктувности ни у једном тренутку, али је додао да је неопходно да Приштина буде спремна да се окрене концепту интеграција насупорт концепта разградње који, како је рекао, заговарају поједини полтички кругови у Приштини.
„У наредним данима имаћемо много конкретније садржаје око којих треба да постигнемо сагласност са Приштином“, закључио је Ђурић.

ТАНЈУГ