Вулин: Срби на северу верују власти у Београду?

aca-vulin-izdajnikБЕОГРАД – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин очекује да ће представници српског народа на северу покрајине учествовати у примени Бриселског споразума и оцењује да они имају велико поверење у власт у Београду.

Бићемо уз Србе на КиМ и од њих смо добили обећање да ће бити уз своју државу, рекао је Вулин за данашње „Новости“, после дводневног боравка на Косову где је са Србима разговарао и о примени Бриселског спораузма.

Он је рекао да постији забринутост свих Срба у покрајини, али да постоји и решеност да ту забринутост решавају са својом џавом и владом, јер имају велико поверење у власт у Београду.
„У оној мери у којој им она објасни непоходност примене споразума, у тој мери ће га и прихватити. Очекујем да ће Срби са севера бити уз своју владу која ће дати све од себе да радимо у заједничком интересу“, поручио је Вулин.

Упитан да ли ће Срби имати право на српско држављанство, лична документа, дипломе, Вулин каже да се не могу везивати лична права за политичку одлуку као што је признавање неке државе и неког држављанства.
„Дакле, ако је споразум статусно неутралан значи да ће Срби на Космету моћи да наставе да живе са својим документима и то је оно на чему наш преговарqачки тим инситира“, истакао је Вулин.

Што се тиче диплома, он је указао на примере из Европе где на дипломама стоји печат неке школске установе, а не државе и да то правило мора и може да важи и за српске ђаке и студенте на Космету.

Вулин је прецизирао да су ипак радна места кључна за опстанак и да зато ниједно радно место које је отворила Србија не сме бити изгубљено, а да ничија егзистенција ни безбедност не могу бити доведени у питање.

Вулин је, такође, оценио и да све оно што државно руководство ради у вези са споразумом није борба за датум за отпочињање преговора са ЕУ, већ да Срби на КиМ остану, опстну и да их сутра буде више. „Без пришутва Србије живот за наш народ у покрајини био би немогућ“, истакао је Вулин.

На питање може ли договор са Приштином да западне у ћорсокак Вулин очекује да ће међународна заједница бити у стању да обезбеди поштовање Бриселског споразума поготово што је јасно да ће многи у Приштини покушти да договор сруше.

Вулин је, упитан да ли ће и председници са севера Косова бити смењени попут оних јужно од Ибра ако наставе да се противе споразуму рекао да ти председници нису смењени због политичких ставова, већ зато што им је истекао мандат.

ТАНЈУГ