Приштини предате матичне књиге

izvod-iz-maticne-knjige-rodjenihПриштина – Представници Еулекса предали су оверене копије 1.066 матичних књига из Србије Агенцији за регистрацију грађана Косова, саопштила је мисија ЕУ.

Како се наводи у саопштењу, предата је комплетна документација за општину Подујево, која се састоји из оверених копија оригиналних матичних и црквених књига са подацима о рођењу, венчањима и смрти.

Копије су биле израђене и овераване током протеклог месеца као део пројекта чији је центар у Нишу, а у ком су учествовали Еулекс, Канцеларија ЕУ на Косову, Дански савет за избеглице и тимови с Косова и из Србије.

Процењује се да у Србији постоји око 12.036 матичних књига, навео је Еулекс.

Оверавање копија оригиналних матичних књига део је споразума постигнутог 2. јула 2011. године током дијалога Приштине и Београда, под покровитељством ЕУ.

Тај пројекат је прва фаза успостављања потпуно поуздане и одрживе Матичне службе на Косову, како је наведено у мапи пута визне либерализације, наводи се у саопштење.

До сада је Еулекс извршио примопредају више од 3.835 оверених копија матичних књига које покривају општине: Приштина (1.013), Липљан (848), Обилић (264), Косово Поље (219), Глоговац (425) и Подујево (1.066).

Радио Браво