Црна Гора и Косово на „Форуму пријатељства“

crna gora kosovoУ Приштини се данас одржава Форум пријатељства Косово-Црна Гора који учесници сматрају изузетно значајним за сарадњу две земље и народа, и за њихову европску перспективу. Форум под називом „Радован Зоговић“ су отворили министри културе Косова и Црне Горе, Мемљи Краснићи и Бранислав Мићуновић. Краснићи је оценио да Косово и Црна Гора сада имају „изузетно здраве односе“ и представљају узор за друге државе.

По његовим речима, скуп се одржава у право време – када се сарадња „две независне и суверене државе проширује и јача“ чиме добија нове димензије, које су пре деценију биле незамисливе.

„Јача сарадња је и аргумент нашег стремљења ка регионалним и европским интеграцијама које ће отворити нове хоризонте за наше културе и народе. То поштовање култивисао је и писац Радован Зоговић који је, супротстављајући се српском хегомонистичком пројекту колонизације Косова, оставио тестамент чистог пријатељства и хуманизма“, рекао је Краснићи.

Министар Мићуновић рекао је да је црногорска влада подржала пројекат пошто је својим концептом отворио простор развоју билатералне сарадње.

„Наша спремност за напредак пријатељства у региону Балкана отвара најбоље перспективе за будућност, за заједнички регион којем стремимо“, рекао је министар.

Он је истакао да је у интересу свих да заједнички планирају и граде интеграцију и заједнички оквир за даљи напредак, истичући да овај форум може да превазиђе границе.

Радован Зоговић (1907-1986) један је од највећих црногорских песника 20. века.

Предратни комуниста, после Другог свеског рата накратко је био у врху југословенске власти, али је 1948. удаљен због просовјетског става и оптужен за црногорски национализам.

Крајем 1960-их година је објавио своје најпознатије песме у збиркама „Жилама за камен“, „Артикулисана ријеч“, „Лично, сасвим лично“ и „Књажевска канцеларија.

БЕТА