Вучић убедио Сабор СПЦ да ублажи став о КиМ

БЕОГРАД – Прizdajnik vucic i jeretik bulovicви потпредседник Владе Србије Александар Вучић и епископ бачки Иринеј поручили су данас да Црква и држава треба заједнички да раде за добробит државе и у интересу народа.

Вучић је о Косову и Метохији говорио на Сабору, како је рекао, не увијајући ништа, али је додао да су исто тако важне речи патријарха, владика и Сабора који желе да буду уз свој народ. Владика Иринеј се захвалио Вучићу на искрености и додао да је својим обраћањем можда помогао Сабору, односно владикама да у бољем светлу сагледају проблеме са којима се држава сусреће.

Према сазнањима Блица, Сабор СПЦ данас би могао да донесе одлуку да ублажи свој ранији критички став о Косову и Метохији, односно о бриселском споразуму.

Део владика, наиме, како наводи Блиц у свом он лајн издању, сматра да би СПЦ требало да изађе са мекшим ставом у односу на пређашњи када је власт критикована да је заборавила шта су обећавали у вези с Косовом. Та тема, наводи Блиц, помиње се већ неколико дана и на заседањима и у Патријаршији, а владике нису јединствене како би Црква требало да се постави.

Како тај лист сазнаје, последњих дана жестоко се лобира да СПЦ изађе са новим јавним ставом у коме би се навело да Црква подржава ангажман државе и да уместо претходне критике суштина црквеног саопштења буде у апелу Сабора да Црква буде укључена у дијалог када на ред дође црквено питање на КиМ.

Вучић је, иначе, данас након обраћања Сабору, рекао новинарима да је поносан што су његови чланови желели да чују о свим тешким стварима и проблемима са којима се држава сусреће и са којима ће се суочавати.
„Чак и ако се не слажемо увек морамо да будемо јединствени и заједнички да радимо за добробит нашег народа и да то нико не доводи у питање. Нисмо ништа криви и осетила се та врста потребе да, зарад добробити и интереса народа, све што можемо урадимо заједно, а да евентуалне несугласице не производе било каква трвења у друштву“, рекао је Вучић.

Владика Иринеј рекао је новинарима да је патријарх уверио Вучића, а преко њега и председника Србије и државно руководство, да сви деле одговорност и да увек могу да рачунају на подршку цркве што је добро, а посебно за побољшање положаја и опстанка нашег народа на Косову и Метохији. Владика је додао да држава има своје методе, а црква своје, али да је циљ исти – да се уради све што је најбоље и додао да ни црква ни држава никада неће признати, нити формалну, нити неформалну варијанту такозваног независног Косова.

На Сабору се разговарало и о бриселском споразуму и СПЦ се о том документу није посебно изјашњавала, али је владика Иринеј навео да упркос неким разликама у ставовима цркве и државе о том питању, у суштинским стварима никавих разлика нема, а пре свега о заштити светиња и културних добара, али и о интегритету и будућности нашег народа на Косову и Метохији.
„Многе ствари су једнако сагледане и из црквеног угла и из угла владе“, рекао је Иринеј и додао да бриселски споразум сви разумеју као избор, не онога што је пожељно већ онога што је сада могуће – онога што је било могуће остварити.

Према његовим речима, ни први потпредседник владе није о том споразуму говорио у суперлативима, „али нам је помогао да схватимо амбијент и димензије онога што тим споразумом ипак обезбеђујемо за будућност и опстанак нашег народа, а што раније нисмо имали и што не бисмо могли да имамо без тог споразума“.

Иначе, првобитни став са којим је Црква изашла у јавност пре више од месец дана, али потом и учесће митрополита Амфилохија и умировљеног владике Атанасија на митингу против бриселског споразума, довели су до заошштравања односа на релацији СПЦ-Влада.
Варнице је први ублажио патријарх Иринеј оградивши се од иступа владика на протестном скупу, али и поруком да Црква и држава морају радити заједно, што је и потвђено након данашњег заједничког обраћања новинарима вицепремијера и портпарола СПЦ.

Вучић је рекао да је лако било сменити лидере општина са севера покрајине али да држава снагу не показује бахатошћу и осионошћу већ аргументима и договором са својим народом.
„Као што смо у стању да направимо тај договор са представницима других народа сигуран сам да смо увек у стању да направимо договор и са нашим народом, као што смо у стању да направимо ту врсту разговора и договора са нашом црквом“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је веома важно да се разговори са представницима Срба са севера Косова наставе и додао да је уверен да ће највећи број њих, уз можда неки изузезак, наставити да ради са Владом Србије на проналажењу најбољих решења за наш народ.
„Врста јединствене поруке носи са собом и одговорност и озбиљност државе, али то значи и да кад држава прихвати одређене споразуме да их и спроводи. Ту врсту поверења коју имамо, не само код нашег народа већ и први пут у међународној заједници желимо да сачувамо“, рекао је први потпредседник владе.

Он се посебно захвалио владики Иринеју на, како је рекао, свему што је учинио да се искаже нека врста јединства свих народних представника и цркве.

Вучић је додао и да је и данас на Сабору указао на све тешкоће и проблеме, да Србија не може сама у свету и да су њој потребни пријатељи.

Први потпредседник владе је навео и да је указао и да Србија тешко преживљава за шта није крива „једна, чак ни две владе, већ наша неозбиљност и неодговорност у претходним деценијама“ а да „по први пут, заиста први пут, данас почињемо нешто да радимо да би Србија имала бољу или повољнију позицију“.

Према његовим речима представници свих земаља у свету ће говорити на много лепши начин о влади Србије него о свим претходним.
„То је зато што говоримо једно, то спроведемо у дело и наша реч се поштује и нашу реч је данас поштовао и Сабор СПЦ и ми поштујемо њих и тако је било и тако ће и бити“.

ТАНЈУГ