„Мистериозан план примене Споразума“

nikolic dacic vucicБеоград – Србија ће ради спровођења бриселског споразума с Косовом морати да мења већи број закона, али је непознато колико и којих, пише лист Данас.

У тексту под насловом „Мистериозан план примене Споразума“, лист пише да је План примене Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, који је Влада Србије усвојила у недељу, „прослеђен свим министарствима како би се припремила анализа о томе које је законе неопходно мењати“.

Међутим, да ли ће и када бити објављен план примене Споразума, нико не знао да каже, а, незванично сазнаје лист у Влади, није искључена могућност да ће тај државни документ „остати далеко од очију јавности“.

Према информацијама листа, мораће да дође до промене прописа о мрежи судова, локалној самоуправи, из области унутрашњих послова и образовања.

Извор „Данаса“ из Владе каже да ће најпре вероватно морати да се донесе уставни закон који ће регулисати промену читавог сета аката.

„Планом примене Споразума предвиђа се да морамо до краја јуна да кренемо са имплементацијом макар неколико тачака из тог документа, како бисмо добили датум преговора за чланство у ЕУ. До краја године мораће да се спроведе већи део Споразума, нарочито у вези с полицијом и правосуђем, а предвиђено је и да се локални избори на северу Косова одрже у октобру“, наводи неименовани саговорник листа.

Информацију о потреби промене закона ради примене Споразума за лист је потврдио председник скупштинског Одбора за Косово Милован Дрецун (СНС), али је додао да се „детаљи још не знају“.

ДАНАС