ОВК злостављања у логору Ликовац!

uqkУ документу достављеном БИРН-у (Балканска истраживачка мрежа – Балкан Инвестигативе Репортинг Нетwорк) детаљно је описано како су наводно седморица бивших припадника ОВК осумњичених за ратне злочине брутално злостављали затворенике у логору Ликовац, наводе београдски медији.

БИРН је добио делове документа налик оптужници за ратне злочине у којем се детаљно наводе брутална злостављања које су седморица осумњичених бивших припадника Ослободилачке војске Косова (ОВК) – тзв. “Дреничка група” – вршила над албанским затвореницима и најмање једним српским полицајцем.

Мисија владавине права ЕУ на Косову (Еулекс) води истрагу против бившег команданта Косовских безбедносних снага (КБС) Сулејмана Селимија, градоначелника Србице Самија Луштакуа и још петорице осумњичених за ратне злочине над затвореницима у логору Ликовац почињене током рата 1998. и 1999. године.

Међутим, извор из Еулекса саопштио је да против осумњичених још није подигнута оптужница.

“Поступак се налази у фази истраге, још нема оптужнице“ – рекао је овај извор.

Према документу који је добио БИРН, бивши командант КБС-а Селими, “у својству припадника ОВК и особе која је под контролом држала логор Ликовац у саучесништву са Самијем Луштакуом, Авнијем Забелијем и Сахитом Јашаријем, нарушио је телесни интегритет и здравље неодређеног броја албанских цивила” који су држани у том логору.

Тврди се да је он у септембру 1998. године злостављао затвореника који се наводи као сведок “А”, “премлативши га песницама и дрвеним палицама”.

Наводи се и да је “наредио сведоку “Б”, другом цивилном затворенику у логору Ликовац, да даском више пута удари сведока “А” и да је гвозденим алатом ухватио гениталије сведока “А” и потом га њиме вукао по поду”. Луштаку, градоначелник Србице, налази се под истрагом за убиство једног човека и злостављање других затвореника у логору ОВК, стоји у документу.

“На неодређеној локацији између села Галица и Дубовац, неодређеног дана у септембру 1998. године”, Луштаку је наводно “убио непознатог албанског цивилног затвореника пуцавши му трипут у главу пиштољем марке ТТ”, наводи се у документу.

Заједно са другим бившим припадницима ОВК, Луштаку се налази под истрагом за злостављање “неодређеног броја албанских цивила” у логору.

Против другог осумњиченог, Сахита Јашарија, води се истрага, између осталог, “због вишеструког нарушавања телесног интегритета и здравља Ивана Булатовића, српског полицајца у заробљеништву ОВК”.

“Тачније, оптужени је учествовао у злочину у више наврата одвевши Ивана Булатовића на пијачни трг у Ликовцу и објавивши да је свако ко жели да туче Булатовића слободан да то и уради, и државши жртву пред неодређеним бројем људи док су је шамарали и ударали“, пише у овом документу.

Истрага је јавно обелодањена у четвртак, када су Еулекс и Косовска полиција ухапсили петорицу осумњичених.

Свој седморици осумњичених одређен је 30-дневни кућни притвор, а тужилац Еулекса Маурицио Салустро поменуо је шест потенцијалних сведока који би могли сведочити о злостављањима у логору Ликовац. Хапшења су изазвала љутиту реакцију у Приштини, где су у понедељак одржани масовни протести. Демонстранти су тражили ослобађање бивших бораца и позвали власти да окончају мандат Еулекса на Косову.

Трећи поступак Еулекса још од 2008. године

Када оптужница буде подигнута, биће то трећи велики случај ратног злочина који је Еулекс покренуо од почетка свог мандата на Косову 2008. године.

Бившим припадницима ОВК Љатифу Гашију, Назифу Мехметију и Рустему Мустафи – тројци познатој као “Лапска група” – тренутно се суди за злостављање цивила у логору Лапаштица.

Бившем команданту ОВК и министру саобраћаја Фатмиру Љимају и још деветорици оптужених суди се за злостављање српских и албанских цивила и српских ратних заробљеника у логору Клечка.

У одвојеном предмету, градоначелник Србице Луштаку један је од шесторице оптужених а окривљен је да је покренуо кампању мржње против директорице БИРН-а на Косову Јете Џаре.

ТЕЛЕГРАФ