ДОБРО ДЕТЕ – КАКО ДА ТАКВО ОСТАНЕ И КАДА ПОРАСТЕ?

Деца памте приче из детињства, везују се за те приче и њихове јунаке, и копирају их у свом животу, па је врло корисно да се деци док су још мала читају приче које промовишу доброту и добра дела, као и да им се када мало порасту поклањају књиге са таквим темама, да их сами читају.

 

«Добро дете»  је едиција књига за децу која има за циљ да подстакне код деце развој оних особина које су одувек красиле велике и незаборавне личности – веру, храброст, доброту, истинољубље, несебичност, љубав…јер то је оно што истински испуњава човека и чини га срећним.

Плакат за сајам књига 2019

 

Овим књигама удружење Добродетељ, као покретач ове едиције књига, позива родитеље, баке и деке, тетке и тече, ујаке и ујне, стричеве и стрине, кумове и пријатеље…да помогну деци коју воле, да поред стицања знања и вештина неопходних за живот сачувају и у својим старијим годинама све оне врлине које деца најчешће имају док су мала, врлине које једном речју можемо назвати – доброта. Јер каква нам одрасту деца, такав ће бити и свет у којем ћемо и ми и они убудуће живети.

 

А каква је ситуација тренутно у српским књижарама можемо да илуструјемо тиме да у највећој београдској књижари, продавачица која нам је представљена као најбољи познавалац дечијих књига и која за себе каже да има мало дете коме често чита књиге, не може 10 минута да нађе књигу за дете од 4-5 година која деци преноси неку лепу поруку, о доброти и другим лепим стварима. А није да се није трудила.

 

И то је разлог за покретање едиције «Добро дете». Наша визија је на десетине књига за децу о доброти и врлини, у свим књижарама широм Србије, како би свако ко то жели могао детету које воли да приушти приче о врлини.

 

За сада су објављене 2 књиге у едицији «Добро дете».

 

 

ПРИЧЕ О ДОБРОТИ

Korica Dobro dete.indd

 

Прво су објављене «Приче о доброти», књига коју је написала Елене Михаленко, вишеструко награђивана ауторка из Белорусије. Књига се састоји од 12 прича у којима су главни јунаци младунци различитих животиња. Свака прича има своју поуку: како живети не само за себе и због себе, већ и како помоћи и ближњем свом. Како избећи усамљеност и отуђеност, хроничне болести нашег доба. За свако добро увек отворена дечја душа упиће све поуке ове дивне књижице.

 

Књига је до сада објављивана у Белорусији и Русији, а по први пут је објављена у Србији. Књига је намењена деци од 4-10 година

Одломак из приче „Јежић“

PRICE O DOBROTI NBS-ježić

Стара веверица је још увек тужно седела на свом месту.
– Ево, ово је за вас, – рече јежић.
– За мене? – зачуди се веверица. – Али то је читаво богатство!
– Немојте, молим вас, то је само корпица печурака, – осмехнуо јој се јежић.
– Не, малишане. За мене то није само корпица печурака. Спасио си ме од глади и од тужних мисли о томе да старци никоме нису потребни.

И јежић виде како се из веверичиних очију скотрљаше сузе.

– Не желим да плачете, – рече он. – Сутра ћу поново доћи код вас.
– Дођи. Једва ћу чекати да дођеш.

 

Књигу тренутно можете купити:
– у продавницама СПЦ у Београду: у Српској Патријаршији, на Теразијама, и у Нушићевој улици

– у дечијим радњама Акса у радњама на Новом Београду(2), Крњачи, у Панчеву, Новом Саду,Зрењанину, Нишу, Крагујевцу и Чачку, као и у интернет радњи на www.aksa.rs

– у књижарама „Ризница“ у Земуну и код храма Светог Саве на Врачару (www.knjizarariznica.rs)

 

КАД ЈЕ ЦАР БИО МАЛИ

KORICA KONACNO

 

Ову изузетно илустровану књигу за децу је према причи Светог Владике Николаја Велимировића „Једном малом бати који тражи једну божићну причу“ из књиге „Мисионарска писма“ приредио интернационално познати стрип цртач и илустратор Драган Лазаревић – Де Лазаре. Свети Владика Николај прича причу коју је чуо у Светој Земљи о вери и храбрости малог пастира Давида, који ће нешто касније постати најпознатији Цар у дугој историји јеврејског народа.

Како се Давид борио против лавова, како га је напала огромна змија, како га је Бог због његове снажне вере и молитве спасао из безизлазне ситуације, и како му се Давид одужио када је постао Цар сазнаћете у овој изузетној књизи.

Stranice 10 i 11

У књизи поред осталог можете наћи и „Молитву за децу“ Светог Владике Николаја Велимировића, која се завршава стиховима који носе сврху и смисао постојања како ове књиге, тако и целе едиције „Добро дете“, чија је ово друга књига, а који гласе:

Помози Свемогући

Да деца узрасту и сазру

За синовство Божије

И грађанство небеско

На своје вечно спасење

А у Твоју славу и хвалу.

Амин

Stranice 14 - 15

 

Ова књига је тек пре неколико дана изашла из штампе и по први пут ће бити промовисана на сајму књига 2019, од 20-27.октобра 2019., на штанду удружења Добродетељ у хали 4, у сајамској улици, која – гле чудне случајности – носи име Светог Владике Николаја Велимировића, писца ове прелепе приче.

 

Аутор књиге Драган Лазаревић-Де Лазаре ће потписивати књигу у суботу 26.10.2019. од 13 до 21 час.

 

Подржите доброту – посетите нас на сајму књига.

 

DobroDete logo- za majicu na rukav