У Кини све већа популарност плаћања – лицем

shutterstock_680761540

Месецима уназад су у одређеним продавницама у Кини касири опремљени посебним таблетима и другим дисплејима захваљујући којима купци могу да забораве код куће и новчаник и телефон, наводи еКапија.

Док на улицама Хонгконга демонстранти ласерима упереним у камере за видео-надзор покушавају да сакрију своје идентитете и пошаљу јасну поруку да не желе да буду надзирани (поред оне примарне да буде повучен закон који би омогућавао да становници тог дела Кине буду изручивани централним властима), а са разних страна стижу упозорења о „facial recognition“ технологији, Кина полако прелази на плаћања управо уз помоћ технологије за препознавање лица.

Наиме, месецима уназад су у одређеним продавницама у Кини касири опремљени посебним таблетима и другим дисплејима захваљујући којима купци могу да забораве код куће и новчаник и телефон, пише еКапија.

Ако је купац претходно повезао свој банковни рачун са чворним тачкама (енг. nodal points) свог лица и одлучио се да плати помоћу технологије за препознавање лица, треба само да погледа у камеру таблета. Неколико секунди касније, његов банковни рачун је умањен за износ онога што је купио.

И то се дешава по целој Кини, како у пекарама тако и у супермаркетима па и болницама, пише South China Morning Post.

Тако би сада QR кодови који су постали неприкосновени начин за мобилна плаћања у Кини могли да постану стари начин плаћања.

Исте оне компаније које су популаризовале плаћење преко паметних телефона, Alibaba-ин Ant Financial и Tencent-ов WeChat Pay, омогућавањем плаћања помоћу технологије за препознавање лица окрећу нову страницу у свету безготовниског плаћања и такмиче се ко ће више нових система за плаћање да инсталира.

Иначе, Ant Financial и WeChat Pay су заједно држали 90 одсто тржишта мобилних плаћања у 2018. години у Кини.

Ant Financial је покренуо свој Dragonfly систем плаћања још у децембру (као наствак система Smile-to-Pay) и до сада га је прошиорио на више од 300 градова широм Кине. Како би остао конкурентан у безготовниском свету, WeChat Pay је свој уређај за истовремено скенирања лица и QR кодова лансирао само три месеца за Alibaba-ом. А обе компаније се боре за исте кориснике – понекада и на бизарне начине – Ant Financial је ставио филтере за улепшавање на своје facial recognition таблете.

Из угла ових компанија, нов начин плаћања још је лакши од онога који подразумева да носимо телефоне са собом, нарочито за оне којима коришћење технологије није блиско (нпр. старима) или им је отежано (нпр. неписмени део становништва).

Осим једноставног коришћења, овај начин плаћања је и бржи, те купци више не морају уопште да завлаче руку у џеп у потрази за готовином или телефоном.

За продавце пак, „facial recognition“ плаћање значи већу ефикасност и мање радне снаге. С друге стране, за купце опстаје брига која је владала и по питању QR плаћања – безбедност (85 одсто људи који користе услугу мобилног плаћања су вољни да плаћају помоћу биометијских метода, али чак 70 одсто њих заштиту података о личности наводи као своју највећу бригу).

А то нас доводи до тога како иста технологија у исто време изазива револт, страх и олакшање. Што се тога тиче, заправо је врло једноставно – корисницима треба да буде дата могућност избора. Односно, корисници су ти који треба да имају право да знају како, када и где су снимани, и они морају бити ти који одлучују о томе коме ће њихове црте лица бити доступне.

Извор:
Н1ИНФО