Научници у Израелу представили 3Д срце с ткивом и крвним судовима

Naučnici u Izraelu predstavili 3D srce s tkivom i krvnim sudovima

Научници у Израелу представили су тродимензионално штампано срце с људским ткивом и крвним судовима, назвавши то првим и „великим медицинским преокретом“ које доприноси могућностима за трансплантације.

Срце, величине зечијег, је „први пут да је ико игде успешно дизајнирао и штампао читаво срце снабдевено ћелијама, крвним судовима и коморама“, рекао је Тал Двир с Универзитета Тел Авив, који је руководио пројектом.

Он је подсетио да је раније штампана 3Д структура срца, али не са ћелијама и крвним судовима.

Научници, међутим, кажу да постоје многи изазови пре него што ће у потпуности оперативна тродименизионална штампана срца бити доступна за трансплантације пацијентима.

Новинарима је приказано такво срце величине трешње на Универзитету Тел Авив пошто су научници објавили свој проналазак у журналу „Напредна наука“ (Адванцед Сциенце).

Истраживачи сада морају да науче штампана срца „да се понашају“ као права. Потом планирају да тестирају пресађивање на животињама.

„Можда ће за десет година постојати штампани органи у најбољим болницама широм света и ове процедуре ће се рутински изводити“, рекао је Двир, додавши да ће болнице по свој прилици почети са једноставнијим органима него што је срце.

 

Извор: Н1