Међународни тим научника објавио прву фотографију црне рупе

Међународни научни тим представио је невероватно научно открића у астрофизици – прву фотографију црне рупе, што је подвиг који ће ставити на пробу стуб науке: општу теорију релативности Алберта Ајнштајна. Црне рупе су изузетно густи небески ентитети са гравитационим пољима која су тако моћна да ни светлост ни материја не могу да побегну из њих, што их чини изузетно тешким за посматрање упркос њиховој огромној маси.

Конференције за штампу су одржане у Вашингтону, Бриселу, Сантјагу, Шангају, Тајпеју и Токију на којима је објављен овај пионирски резултат пројекта „Евент Хоризон Телесцопе“ (ЕХТ – Телескоп хоризонта догађаја). Конференција у Вашингтону заказана је за 9.00 часова по локалном, односно 15.00 часова по нашем времену.

Овај пројекат започет је пре две године за задатком посматрања и покушаја фотографисања црне рупе. На неколико конференција које су се одржавале у Вашингтону, Бриселу и у пет других градова научници су објавили да су коначно имали успеха.

Црне рупе до сада никада нису усликане, пошто њихова огромна маса не дозвољава да ишта побегне из хоризонта догађаја, па ни светло.

Пројекат је циљао на две супермасивне црне рупе које се налазе у средиштима различитих галаксија. Истраживање ће тестирати Ајнштајнову општу теорију релативности из 1915. године, која објашњава законе гравитације и њихов однос према другим природним силама. Ајнштајнова теорија дозвољава предвиђање величине и облик црне рупе. Ако се испостави да то предвиђање није тачно, теорији ће требати преиспитивање.

Црна рупа коју су усликали припада галаксији М87 и масе је као приближно 6.5 милијарди Сунца. Њу су научници описали као „чудовиште“ и удаљена је 500 милиона милијарди километара од Земље.

“То је једна од масивнијих црних рупа за које знамо. Она је апсолутни шампион тешке класе црних рупа у универзуму,” рекао је професор Хенио Фалке са Радбауд Универзитета у Холандији, који је први предложио овај експеримент.

„Оно сто видимо на фотографији је веће од наше комплетне галаксије“, додаје он.

Једна од црних рупа, Стрелац А*, налази се у центру наше галаксије Млечни пут, на 6,000 светлосних година од Земље и има 4 милиона пута већу масу од Сунца. Други црна рупа, М87, у центру је суседне Девица А галаксије, са масом од 3.5 милијарди пута већом од Сунца и удаљеношћу од 54 милиона светлосних година од Земље.

Црне рупе, које могу имати различите величине, настају када супернове, веома масивне звезде, експлодирају на крају свог животног циклуса. Чињеница да црне рупе не дозвољавају излазак светлости чини њихово посматрање веома тешким.

NASA

@NASA

In a historic feat by @EHTelescope & @NSF, a black hole image has been captured for the 1st time. Several of our missions observed the same black hole using different light wavelengths and collected data to understand the black hole’s environment. Details: https://go.nasa.gov/2Uwj1PF 

17.8K people are talking about this

Научници ће тражити прстен светлости – искривљену материју и светлост које круже огромном брзином на ивици хоризонта догађаја, око области таме која представља праву црну рупу. Ово је познато као сенка, односно силуета црне рупе.

Научници кажу да би облик сенке, према Ајнштајновој општој теорији релативности, требало да буде готово савршен круг, а ако се испостави да није, нешто није у реду са том теоријом.

Извор: Н1, Танјуг