Кустурица: „Кад сам чуо да Мухика вози трактор и даје плате сиромашнима, решио сам да снимим филм“

„Један владар предаје ленту, људи му одушевљено аплаудирају на одласку, и он потом, без икакве пратње, са својом женом оде на пиће у један од барова у Монтевидеу. То је данас незамисливо, не само у Србији“, рекао је Кустурица

Kusturica: "Kad sam čuo da Muhika vozi traktor i daje plate siromašnima, rešio sam da snimim film"

Филм Емира Кустурице „Пепе, један узвишени живот“ премијерно је приказан на овогодишњем ФЕСТ-у, а редитељ је поводом првог приказивања рекао да је данас незамисливо, не само у Србији, да један владар преда ленту, да му људи одушевљено аплаудирају на одласку и да он без икакве пратење, са својом женом оде на пиће у један од барова у Монтевидеу.

Кустурица је на конференцији за новинаре поводом премијере говорио и како је дошао на идеју да сними филм о Хосеу Мухику, предсендику Уругваја, који и се и данас сматра једном од најаутентичнијих личности из света политике.

„Кад смо били на турнеји по Француској наш тур-менаџер ми је рекао има неки тип у Уругвају, председник, који хоће да ја правим филм о њему. Ма добро, видећемо…, кажем. А овај ће мени, ’ма немој се зезати тај човек вози трактор, ради и радио је и то и ово…’. Онда сам рекао – може“, испричао је Кустурица, пише Блиц.

Он је додао да није карактеристично да председник, какав је био Мухика, а ког су називали Пепе, вози трактор, даје плату сиромашнима…

„Идеја о филму као занату је данас престала да функционише, а овај филм је рађен на најкласичнији начин и тај најкласичнији начин је довео до доброг резултата. Сам крај много говори. Један владар предаје ленту, људи му одушевљено аплаудирају на одласку, и он потом, без икакве пратње, са својом женом оде на пиће у један од барова у Монтевидеу. То је данас незамисливо, не само у Србији“, рекао је Кустурица.

Извор: Недељник