Реке на Балкану су плаво срце Европе, штета од МХЕ огромна

Мини хидроелектране су мини само у погледу енергије коју произведу, али велике по последицама на животну средину и људе, рекао је Новом дану Улрих Ајхелман, директор организације Ривервоч. Реке Балкана треба чувати јер су оне „драгуљ“ и европско наслеђе, додао је.

Свака хидроелектрана је штетна по природу, а читава Европа је преплављена бранама, док Балкан издваја квалитет река које су „плаво срце Европе“, Балкан има нешто што нема нико други у Европи, прави драгуљ у свом двористу, а неки људи желе да униште то низашта, каже Ајхелман.

Пре месец дана одржан је највећи еколошки протест у Србији са само једним захтевом – моментална обустава изградње свих малих хидроелектрана у држави. Изградња малих хидроцентрала у Србији заинтересовала и европске организације које се баве заштитом природе.

Улрих Ајхелман истиче да су мале ХЕ не праве пуно струје и да је чак и Европска комисија закључила да не треба дозволити градњу МХЕ јер су јако штетне.

Igor Vejnović
Игор Вејновић из Банквоч мреже за Централну и источну Европу, каже да има све више података и доказа о томе да због градње МХЕ реке потпуно пресушују и да оне имају много више утицаја на средину него што се очекивало.

„Они одузимају, краду воду од реке, а река је јавно добро за животиње, за људе, а онда се појави инвеститор и одузме ту воду и онда вода тече само у његове џепове – корист је за једну особу, а све што је лоше је за све остале“, казао је Ајхелман.

Људи уништавају природу, додаје, само зарад личног профита – на то додајте корупцију, непостојање смерница у закону и на крају буде хаос, а то се дешава на читавом Балкану.

Балкан има нешто што нема нико други у Европи, реке које су прави драгуљ, у свом дворишту

„Они желе 3.000 МХЕ од Словеније до Грчке, у веома угроженим и заштићеним областима. То је хаотична ситуација која се мора зауставити“, истакао је.

Међународна кампања „Спасите плаво срце Европе“ прикупила је велику количину података о утицају МХЕ на животну околину, и где се може градити а где не.

„Исход за Балкан је да су 76 одсто свих река на Балкану такве да не треба градити МХЕ, толико су оне драгоцене, то је изузетан случају у Европи. Ми смо у Европи уништили реке, а направили смо пуно грешака, али смо извукли поуке. Било би болно да у Србији учините исте грешке које смо ми учинили пре 20 год, и то у 21. веку кад имате алтернативе које ми нисмо имали“, истакао је Ајхелман.

Ајхелман каже да је важно да људи сазнају да нешто није у реду.

„Ако изађете на улицу људи схвате да постоји проблем. Мислим да идемо у правцу стварања покрета. Све више људи разуме, реке на Балкану су другачије од свих осталих у Европи, то је европско наслеђе, претња брана и ХЕ је огромна, незамислива, то је потпуно невероватно. Чак и банке почињу да схватају и ЕК схвата да је ово потпуно погрешно. Морамо да променимо енергетску политику, ако кажемо обновљиви извори енергије не смемо одмах мислити на ХЕ“, указао је он.

Игор Вејновић

Извор: Н1