РТ: Прво Венецуела, сада Никарагва? Болтон каже да су Ортегини дани „одбројани“ и да ће народ „ускоро бити слободан“

117609_vest_rfds

Саветник за спољну политику и националну одбрану Доналда Трампа, Џон Болтон, изгледа да је одредио мету у наставку свог вишедеценијског неслагања са председником Никарагве Данијелом Ортегом, указујући да би промена режима, што подржава Вашингтон могла бити у блиској будућности.

“Режим Ортеге осудио је три лидера пољопривредника на 550 година затвора због својих улога у протестима 2018. године, где су полицијске снаге Ортеге убиле 300 активиста. Како је председник Трамп саопштио у понедељак, Ортегини дани су одбројани, а никарагвански народ ускоро ће бити слободан“, изјавио је у среду саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон.

Лидери протеста против Ортеге осуђени су на затворске казне ове седмице, након што је суд утврдио да су умешани у смрт четворице полицајаца и наставника током пуцњаве у јулу прошле године.

Централноамерички народ потресен је немирима од априла прошле године, док су демонстранти тражили оставку лидера Сандиниста партије, Данијела Ортеге, који је председник земље од 2007. године, те је убедљиво освојио још један петогодишњи мандат у 2016. години.

САД су у више наврата подржавале протесте против левичарске владе, а прошлог новембра Болтон је одржао главни говор позивајући на „дробљење“ онога што је назвао „Тројком тираније“ – Венецуела, Никарагва и Куба – рекавши да су у државама заступљене „гадне колевке комунизма у западној хемисфери.“

Трамп је у понедељак именовао исте три земље, рекавши да ће њихов „велики потенцијал“ бити ослобођен уништењем социјализма. Како би убрзао тај процес, Конгрес САД је прошле године наметнуо финансијске мере које отежавају економски погођеној Никарагви да добије међународне зајмове, те је увео санкције највишим званичницима у Манагви.

Освета се служи хладна

Болтонова историја са Ортегом сеже у осамдесете. Баш као и сада, Ортега је био председник Никарагве, прво као предводник револуције 1979. године и када је изабран за председника 1985. године.

Администрација Роналда Реагана потрошила је значајна финансијска средства за подршку десничарским побуњеницима Контра током грађанског рата, који је трајао скоро читаву деценију.

Болтон је у то време био правни стручњак, те је имао више руководећих позиција у Белој кући за време Регана и био је више него сведок његових мрачних шема које је помогла Ција да се заобиђе забрана Конгреса о помоћи опозиционим милитантима.

Он је, како се извештава, одиграо кључну улогу у спутавању истраге о милитантима који су управљали дрогом и оружјем, а које је омогућио Вашингтон.

Након што се вратио на истакнуту позицију за време Џорџа В. Бушау још једном поглављу непотопиве каријере, Болтон није успео да свргне председника венецуеле Хуга Чавеза, Сандинисте или кубанског лидера Фидела Кастра (у једном тренутку оптужио је Хавану да развија биолошко оружје, без икаквих доказа). Али, као човек који сада има дозволу од Доналда Трампа, изгледа да управља америчком спољном политиком у десетинама кључних питања, те има више ресурса него икада пре да реши своје идеолошке инате.

Извор:
ВОСТОК