Мексички композитор компоновао Теслину симфонију

Meксиканац Алехандро Санчез Наваро инспирисан стваралаштвом једног од највећих умова данашњице компоновао је Теслину симфонију, састављену из осам делова.

Космос, Свемир

Космос; фото: pxhere.com

„Срећан сам што сам компоновао музику инспирисану и посвећену Тесли. Он није само највећи научник који је икада постојао, он је више од тога – визионар 21. века. Његова заоставштина заслужује велику пажњу и бригу. То симфонијско-визуелно искуство уз добро изабране поруке могло би бити ефикасан начин за буђење свести људи, управо сада када нам је више него икад потребна наука да спасавамо природу и цивилизацију”, навео је Санчез Наваро за Танјуг.

Мексички композитор и диригент рекао је да је током више од три деценије рада компоновао дела о историјским личностима међу којима је и јужноамерички револуционар, војсковођа и државник Симон Боливар.

 „Моја дела инспирисана су историјом, али и природом, шумама, планинама и океанима”, рекао је Санчез Наваро који је био један од учесника скупа који је Теслина научна фондација организовала у Њујорку у хотелу “Њујоркер“ 7. јануара, поводом 76. година од смрти великог српског и светског научника.

Санчез Наваро је рекао да је о Теслиним напредним решењима чуо једне давне године на повратку са Кариба, где је на Светском енергетском конгресу представио своју „Океанску симфонију”.

 

Након тога, почео сам да читам и проучавам све што сам могао да нађем о том великом проналазачу и као резултат те инспирације настало је осам дела.

„Концерт посвећен Тесли састоји се од осам симфонијских дела – ‘Плес муња’, ‘Слободна енергија’, ‘Посебна веза’, ‘Нови проналазак’, ‘Теслин торањ’, ‘Галактичка’ и ‘Теслина симфонија’“, рекао је он.

Дела су, како је додао, захваљујући новим технологијама направљена тако да публика кроз њих може да сазна и главне чињенице о Теслином животу и делу.

„Захваљујући новим технологијама извођење музике данас може ићи уз видео подлогу која пројекат чини посебним визуелним искуством”, казао је он.

Почетком октобра Наваро је „Теслину симфонију” премијерно извео са Филхармонијским оркестром Керетаро, рекао је он и додао да је Керетаро један од 32 суверена ентитета Мексика, на северу централног дела земље.

Целу симфонију можете послушати овде:

 

„Симфонија је постигла велики успех. Млади су били посебно одушевљени. Не само да су разумели, већ су били изузетно узбуђени и одушевљени делом о великом светском научнику – хероју”, казао је композитор.

Санчез Наваро наступао је до сада између осталог са филхармонијама Мекисико Ситија, Јукатана …. Симфонијским оркестром Мексика, Парагваја. Завршио је Беркли и „Менхетн скул оф мјузик”.

Извор: Политика