Кипарска црква не признаје одлуке Цариграда!

Осамнаестог фебруара 2019. одржано је ванредно засједање Свештеног синода Kипарске православне цркве под предсједавањем Блажењејшег Архиепископа кипарског Хризостома Другог на којем је размотрено „украјинско црквено питање“, преноси Информационо-просветитељски одјел УПЦ позивајући се на грчку информативни портал ромфеа.гр. Кипарска Црква је једна од најстаријих аутокефалних цркава у православљу.

У својој одлуци архијереји Свештеног синода Kипарске цркве су запазили да иако је „намјера Kонстантинопољског патријархата да додијели Украјини аутокефалију била диктирана жељом за помирењем и јединством, то није постигнуто“.

Kипарска црква позвала је Kонстантинопољски патријархат на Свеправославни сабор или на Сабор предстојатеља, наглашавајући да је једно од главних питања, које је неопходно ријешити, ништавност хиротонија извршених у расколу због тога да се „умири свијест вјерних“.

„Двомиленијумски опит Kипарке цркве, а такође и читаве Православне цркве, даје нам основану сумњу у могућност признавања накнадних хиротонија забрањених, одлучених и анатемисаних епископа. Забрану, одлучење и анатему неколицини лица која су иницијатори украјинске кризе признају сви православни“, посебно се истиче у шестој тачки саопштења.

Притом, Kипарска црква је спремна да буде нека врста посредника у том питању. „Kипарска црква стоји на располагању свима заинтересованима за помирење Цркве „коју је Господ искупио Својом Kрвљу“, преноси ромфеа став кипарског Синода.

Kоментаришући дате одлуке, замјеник предсједника Одјела спољних црквених веза Украјинске Православне Цркве Московског патријархата, протојереј Николај Данилевич примијетио је да оне фактички значе то да „Kипарска црква није спремна и да неће да призна тзв. ПЦУ у том статусу. А разлог зато је ништавност свештеничких и епископских хиротонија у тзв. ПЦУ и одсуство црквеног јединства у Украјини. Сходно томе, тзв. ПЦУ није ни поменута у тексту одлуке, али употребљени аргументи не остављају сумњу шта се има у виду“.

 

 

Извор: ИН4С