Апел братства Свето-Успењско Почајевске Лавре

„УКРАЈИНСКА ВЛАСТ КОРИСТИ КОМУНИСТИЧКЕ МЕТОДЕ БОРБЕ С ПРАВОСЛАВНОМ ЦРКВОМ“.

ОБРАЋАЊЕ БРАТСТВА СВЕТО-УСПЕЊСКЕ ПОЧАЈЕВСКЕ ЛАВРЕ

Драга браћо и сестре,

Са тугом у срцу упујућемо вам молбу да појачате своје молитвено бдење ради мира и јединства верујућих у крилу канонске Цркве.

Приморани смо да констатујемо да украјинска власт тренутно користи комунистичке методе обрачуна с Православном Црквом.

Тако су, пре око сто година, бошљевички лидери, првенствено Л.Д. Троцки и други са њим, – поставили себи задатак да створе православну црквену организацију која ће бити под контролом совјетске власти. Тако се појавио обновљенски покрет, или „Жива Црква“. Једна од главних идеја овог пократа била је укидање монаштва.

Након оснивања обновљенске организације, бољшевици су отпочели активну борбу с Православном Црквом, која је стављена изван закона. Под паролом „саучесништва у контрареволуцији“ отимани су храмови и црквене драгоцености, а против свештенства је коришћена окрутна репресија. Вреди напоменути да је расколнике-обновљенце подржала Константинопољска патријаршија.

Али, та „Жива Црква“ није постојала ни 30 година, а канонска Црква непоколебиво стоји до данас.

На жалост, нови партијски лидери не памте лекције из историје.

Реторика власти за 100 година није се променила: житељи Лавре за њих су и даље „саучесници контрареволуције“. Користећи контролисане медије, садашња власт сваким даном све више и више усуђује ово мишљење нашем украјинском народу.

Истовремено, Почајевски градски савет обио је да се повинује законској одлуци суда, која обавезује да се Свето-Успењској Почајевској лаври пренесе земљиште за одржавање братског корпуса.

Тренутно, Комисија Министарства правде Украјине, као одговор на жалбуМинистарства културе Украјине, отказала је регистрацију уговора о праву на коришћење Успењске и Тројицке саборне цркве, манастирских келија, звоника, Архијерејског дома и Светих врата. Вреди напоменути да је од 2000. године ово трећи покушај да се светињапретвори у музеј.

Сматрамо, да сличан циљ настоје да постигну и органи тужилаштва, који су у кратком временском периоду покренули неколико неоснованих кривичних предмета.

У контексту лишавања права на коришћење, говоримо о месту боравка 200 монаха и 50 искушеника – људи који су напустили свет и посветили цели свој живот служењу Богу.

Приморани смо да констатујемо да је садашња украјинска влада заузела курс каодузимању имовине Свето-Успењске Почајевске лавре и преношење исте у власништвоновоформиране црквене организације, и као резултат – уништење монаштва на територији западне Украјине.

Братија Лавре

Извор: Борба за веру