Удружују се у борби против мини хидроелектрана – формира се фронт „Одбранимо реке Србије“

Aleksandar-Jovanović-Ćuta

БЕОГРАД – Наредне недеље одржаће се састанак са представницима свих грађанских иницијатива за борбу против мини хидроелектрана, а све у циљу стварања јединственог фронта „Одбранимо реке Србије“.

То је за Данас најавио је један од оснивача удружења “Одбранимо реке Старе планине” Александар Јовановић Ћута.

Додаје да су у плану протести против изградње МХЕ у Београду и Нишу, као и организовање „Недеље борбе за реке Балкана“.

„Идеја је да на читавом простору Балкана, где је планирана изградња 3.500 МХЕ, у једној заједнички организованој акцији покажемо солидарност и кажемо „Не МХЕ, олошу“, објашњава Јовановић.

На питање како удружење планира да се бори против “политичке мафије” која уништава природу у Србији Јовановић истиче да ће борба бити институционална, али и ванинституционална.

„Физички, као у случају Рудиљске реке коју смо након што ју је инвеститор затрпао земљом и камењем вратили у природно корито. Правно, као у случају Височице за коју Врховни суд донео пресуде да је забрањена изградња МХЕ као и топлодовску и јеловичку реку“, каже Јовановић.

Осврнуо се и на однос државе према природним богатствима. Како истиче, удружење ће игнорисати власт и наставити да ради њен посао као и до сада поштујући закон.

У држави у којој постоји право и закон вода је власништво свих грађана. У држави у којој то није случај за час никне концетрациони логор у Ракити. Ко је утврдио шта је биолошки минимун, ко је смислио појам „вишкови вода“ те треба стрпати у лудницу. То у природи не постоји, додаје један од оснивача “Одбранимо реке Старе планине”.

Према његовим речима, тачно је да су премијерка Ана Брнабић, председник Србије Александар Вучић и његов кум Никола Петровић у бизнису око МХЕ.

“Тачно је, такође, да је у протеклих десетак година на основу фидин тарифе исплаћено 58 милиона евра повлашћеним богаташима. Ми тражимо правни начин да грађани Србије престану да плаћају уништавање својих река”, каже Јовановић.

Говорећи о преоблемима у Ракити, он је истакао да инвеститор Горан Белић мора да врати Ракитску реку у претходно стање, да цеви које је положио у корито те реке измести, а што се даљег дешавања у Ракити тиче све зависи од државе која ће или поштовати законе које је сама донела или ће се људи горе поубијати.

„То зависи само од оних који о томе одлучују”, наглашава Александар Јовановић Ћута.

Извор:
ИНФОБРИФ