Саша Касаловић на Видовданском протесту: Морате да разумете – Косово се данас брани овде, у Београду!

Испред организације Срби на окуп, учесницима Видовданског протеста се обратио Саша Касаловић, Србин са Косова и Метохије, потпредседник СНО „Срби на окуп” по избору и благослову преосвећеног епископа рашко-призренског у егзилу владике Артемија.

СНО „Срби на окуп” су били суорганизатори протеста.

(Транскрипт)

***

Помаже Бог, браћо и сестре!

Свима желим да честитам данашњи празник Видовдан. И морам да приметим да би данашњи скуп за сваког нормалног човека, па и за ову државу, требао да буде на понос, из простог разлога – јер су се данас овде сатсали они који бране нашу децу, породице, Косово и Метохију као саставни део, и више од тога као срце Србије, и нашу будућност… Уместо да се диче овим скупом, режимски медији су пожурили брже-боље да нас све окарактеришу као „снаге безумља”!

Пазите, они који бране државу, који бране децу, који бране свето Косово и Метохију су за режимске медије „снаге безумља” које изазивају хаос у овој земљи, а они који подржавају геј параде – да не набрајем, све оно што није на част и понос традицији српскога народа – се кроз те исте медије провлаче као наши узори. Срамота! Огромна срамота и једно безгранично пљување српском народу у лице!

Ја стварно не могу да додам ништа ново што нисте већ чули од претходних говорника, и пробаћу да мој говор не буде емотиван, нити везан за косовску стварност. Што се тиче мита о боју на Косову, то није мит, то је један историјски догађај где су Срби, бирајући између земаљског и вечног живота, изабрали вечност, где су се жртвовали, Христа ради и породица својих ради и ето паралеле између оног времена када се гинуло за своју децу и своју отаџбину и ево нас данас после 629 година да на исти начин бранимо и своје породице и своју децу и своју отаџбину!

Могу само да вам пренесем неке ситуације нас, који смо се после уласка НАТО снага на КиМ нашли доле на Косову и Метохији и одлучили да, ако буде потребно, и својим животима бранимо то што је од Косова остало, с’ обзиром да су све јужно од реке Ибар окупирали и на звесрски начин протерали до реке Ибар, а онда смо се догодили ми Срби са севера и нисмо дали тој НАТО камарили да нас исели одатле. И борба је трајала десетак, дванаест година, и ми смо успешно пружали отпор. Врхунац те наше борбе је била борба на барикадама. Mи смо без страха у одноsу на огромну ратну силу која је кренула на нас остали да стојички поднесемо тај ударац. И успели смо.

А онда нам се догодио београдски режим, догодио нам се прво Борис Тадић, онда нам се догодила…  нажалост ја то морам да кажем јер непријатељ Срба и Србије је знао да док год Срби дишу Светосављем, ни једна српска земља не може бити трајно окупирана. Зато су на Косову и Метохији отерали канонског епископа, владику Артемија, из његове епархије, да би народ остао обезглављен и слеп!

И они систематски годинама припремају овај народ (да остане) без својих пастира. Наравно, не причам о овима из београдске патријаршије, јер они сарађују са председником Србије који је за себе јавно рекао васколиком српском човеку да му је ближа протестантска хришћанска идеологија него свето православље. Па шта можемо ми да очекујемо од човека који за себе тврде да је протестант? Протестанти су нам у световној власти, протестанти су нам и у београдској патријаршији, и са овим више нећу о њима, видећемо то врло брзо… Као што тече издаја на КиМ, ова световна, паралелно се одвија и ова духовна, и она је можда погубнија и тежа за све Србе у Србији данас.

Што се тиче барикада и што се тиче онога шта јесмо издржали у односу на непријатеље а шта нам се догодило од световне власти из Београда, могу само да вам кажем да је та пошаст звана ВЛАСТ у Србији направила толику штету! Она је сада већ превазишла штету коју су за 500 година учинили Турци над Србима и српским народом.

Желим да вам кажем следеће… (Издаја, издаја!) Јесте, издаја је! То вам кажемо ми Срби Косовци! Издаја је у питању. Немојте да вас заваравају режимски медији. Ви ћете свакога дана на овим медијима чути следеће: може да се догоди нови егзодус ако та назови шиптарска војна сила крене на север Косова па преузме границе, преузме институције, и десиће се, каже наш председник нови „бљесак“ и „олуја“. А ја вам кажем, као неко ко живи на Косову и Метохији, највећи „бљесак“ и „олуја“ која се нама на Косову и Метохији десила је Александар Вучић! (Тако је!) Он је тај који је погасио све српске институције, он је тај који је укинуо српску полицију а увео шиптарску полицију, он је тај који је нас Србе довео у незавидну позицију и сада нас плаши новим егзодусом, новим „бљеском“ и „олујом“. Престаните да нас браните господине председниче! Нисте Ви наш председник! Ви служите окупатору ове земље! (Тако је!)

Бриселски споразум који потписују и који треба да оствари „Заједницу српских општина“ овде се представља као највећи успех који ова власт тобоже мора да постигне, јер они су наследили све празно у кући, па ће они учинити, ето, ради реда, да се спаси шта се спасти може. А  уништили су све! Полицију, судство, школе, уништили су привреду, економију! Све је ОН угасио, нико пре њега.
А сада ОН жели да постигне Бриселски споразум који ће имати тежину, знате какву – „Заједница српских општина“ у форми удружења грађана и по уставу „независне државе Косово“! Хвала Вам председниче, нама таква „Заједница“ није потребна. Ви лажете овај народ овде.

Ја вам са терена преносим ситуацију каква јесте и само могу да вам кажем – не дозволите да се ова издаја која се дешава доле прелије код вас овде. А она ће доћи. Доћи ће на било који начин другачији. Он је доказао да је, као камелеон, способан да промени хиљаду боја у својој причи само да постигне циљ, то јест да постигне оно што му је наложено из страних амбасада које господаре његовим умом.

Желим да вас све поздравим. И желим да вам кажем – немојте ићи на Косово. На Косову смо ми урадили све што смо могли. Храбри јунаци са Косова су бранили оружјем када је требало да се пуца. Север Косова и Метохије са својим народом је бранио Србију док власт из Београда није одлучила да то све уништи и сведе на минимум могућност да се бранимо.

Морате да разумете – Косово се данас брани овде, у Београду! Не треба нама подршка доле. Кад ослободите Београд, ослободићете све српске земље! У то име ја вас поздрављам. 

 

 

 

Извор: ФБ Репортер