Јовановић: Од наредне недеље формирање фронта “Одбранимо реке Србије”

Наредне недеље одржаће се састанак са представницима свих грађанских иницијатива за борбу против мини хидроелектрана, а све у циљу стварања јединственог фронта „Одбранимо реке Србије“.

То је у Интервјуу на мрежи листа Данас најавио један од оснивача удружења “Одбранимо реке Старе планине” Александар Јовановић Ћута.

Одговарајући на питања грађана, додаје да су у плану протести против изградње МХЕ у Београду и Нишу, као и организовање „Недеље борбе за реке Балкана“.

– Идеја је да на читавом простору Балкана, где је планирана изградња 3.500 МХЕ, у једној заједнички организованој акцији покажемо солидарност и кажемо „Не МХЕ, олошу“, објашњава Јовановић.

На питање како удружење планира да се бори против “политичке мафије” која уништава природу у Србији Јовановић истиче да ће борба бити институционална али и ванинституционална.

– Физички, као у случају рудиљске реке коју смо након што ју је инвеститор затрпао земљом и камењем вратили у природно корито. Правно, као у случају Височице за коју Врховни суд донео пресуде да је забрањена изградња МХЕ као и топлодовску и јеловичку реку, каже Јовановић.

Осврнуо се и на однос државе према природним богатствима. Како истиче, удружење ће игнорисати власт и наставити да ради њен посао као и до сада поштујући закон.

– У држави у којој постоји право и закон вода је власништво свих грађана. У држави у којој то није случај за час никне концетрациони логор у Ракити. Ко је утврдио шта је биолошки минимун, ко је смислио појам „вишкови вода“ те треба стрпати у лудницу. То у природи не постоји, додаје један од оснивача “Одбранимо реке Старе планине”.

Према његовим речима, тачно је да су премијерка Ана Брнабић, председник Србије Александар Вучић и његов кум Никола Петровић у бизнису око МХЕ.

“Тачно је, такође, да је у протеклих десетак година на основу фидин тарифе исплаћено 58 милиона евра повлашћеним богаташима. Ми тражимо правни начин да грађани Србије престану да плаћају уништавање својих река”, каже Јовановић.

Држава да поштује закон или ће се људи у Ракити поубијати

“Инвеститор Горан Белић мора да врати ракитску реку у претходно стање, да цеви које је положио у корито ракитске реке измести, а што се даљег дешавања у Ракити тиче све зависи од државе која ће или поштовати законе које је сама донела или ће се људи горе поубијати. То зависи само од оних који о томе одлучују”, наглашава Александар Јовановић Ћута.

Извор: Данас