Сећање Милоја…

kosara

У Београду се 25. јануара у 95. години упокојила Косара Гавриловић, једна од највиших представница старог српског исељеништва, ћерка др Милана Гавриловића, министра и дипломате у краљевини Југославији, једног од оснивача Српског земљорадничког савеза. Дипломирала је француски и руски језик, књижевност, историју и историјску мисао на Кембриџу. Предавала је на Универзитету „Џорџ Вашингтон“ у Вашингтону, а потом радила у Светској банци. Након пензионисања, била је преводилац владике Артемија и једно време живела у манастиру Грачаница (2008-2010).

Косара Гавриловић приредила је и на енглески језик превела документа Архиве Епархије рашко-призренске и косовскометохијске која су објављена под насловом „Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку“, најпре на српском језику, у издању Епархије рашко-призренске и косовскометохијске (2008), а потом и у двојезичном (на српском и енглеском језику) издању Жагора, (2011). Њен превод 21 српске народне јуначке песме на енглески објављен је у издању Serbian Literary Company, у Торонту 2002, а ауторка је и књиге „Ребека Вест и Гавриловићи“. Припремила је за штампу и „Лондонски дневник Милана Гавриловића“.

О Косари Гавриловић у емисији Контрапункт говори Милоје Стевановић, а слушаоци ће бити у прилици да чују и документарне материјале из серијала „Историја као мистерија“ који је емитован у емисији Силен.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Извор:

РТС