Песма Светој Мати Јелисавети Руској

Sveta Jelisaveta u obitelji

Ти мирисни цвете Господњега врта, Православљем нашим стаза ти утрта, Теби мати пишем, тебе стално хвалим, за заштиту, помоћ, увек благодарим!

За Бога си живела, за Бога и бдила, мучеништва венац, душа ти је снила, а наш мили Господ, чу ти срца глас, мучеништво даде постом Рај и спас!

Љубављу си својом многе душе такла, и на свако добро срца им подстакла, добротом си својом многе грешне спасла, и срца су њина с твојим срцем срасла!

Многој деци, женама пружила си дом, водила се заповешћу Јеванђељском том, да за ближњег треба и животе дати, постала си ризница Божије благодати!

К’о Марта и Марија, служила си свима, видала си ране, слабим, болеснима, а онима којима не би излечења снажила их Господом, даром Васкрсења!

Русију си волела, молила се Богу, да спасе твој народ, да им мир и слогу, душе да им снажи, да се вери врате, да увиде грехе, своју грешку схвате!

Но су њима срца била слепа, хладна, би им дража рупа, ова светска, гадна! И бацише тебе у дубоку јаму, ал’ ти с Богом победи ђавола и таму!

Ниси мати мрзела мучитеље своје, већ си и њих учила Бога да се боје, Господ наш је сила, сав љубав и моћ, молите се, покајте, даће вам помоћ!

Херувимску песму, тога страшног дана, певала си смело, душо изабрана, прославила Господа, исмејала смрт, Васкрсењем Господњим пут ти би утрт!

Зато наш је Господ тебе прославио, и Светом те мати нама пројавио, даде вечни живот, к’о најслађи дар, Прослави те Христос, наш Господ и Цар!