Нема гаранција да држава неће откупљивати земљиште од Ал Дахре за аутопут

pkb-prodaja-

Држава Србија је, према истраживању Инсајдера, продајом имовине ПКБ-а продала и парцеле које су обухваћене планом изградње пута Београд Зрењанин. То значи да ће држава, према постојећем плану, морати да откупљује парцеле од Ал Дахре, али по тржишним ценама.

Све ово показује званична документација. Међутим чињенице да је у питању очигледан пропуст државних институција нису довољне представницима власти да грешку признају, већ упорно на питања одговарају заменом теза.

На основу званичне документације коју су прикупили новинари Инсајдера, чињенице су следеће:

Просторни план за проширење пута Београд – Зрењанин, Министарство грађевинарства је ставило на јавни увид још у априлу 2018.

Пет месеци касније, држава продаје Ал Дахри имовину ПКБ-а у коју спадају и парцеле неопходне за будуци пут.
Два месеца после продаје у новембру 2018. године, покраијнска управа за капитална улагања спроводи је тендер и додељује посао израде техничке документације за изградњу брзе саобраћајнице Зрењанин – Београд.

Само у делу дужине око 15 километара – од Падинске Скеле до Ченте – новинари Инсајдера су утврдили најмање 27 катастарских парцела које су поред пута, тј. у зони планираног проширења и које су које су као део ПКБ-а продате Ал Дахри.

Након свих објављених чињеница у серијалу Инсајдера „Продаја“, министарка грађевинарства Зорана Михајловић рекла је да се у међувремену од пројекта одустало и да је донета одлука да се уместо брзе саобраћајнице градити аутопут.

Међутим премијерка Ана Брнабић, на питања новинара Инсајдера, одговара да још није одлука шта ће се градити.

„Постоји један процес у позадини, где се ради на траси, где се ради на томе да ли ће то бити ауто-пут или брза саобраћајница, где се још увек доносе одлуке“, рекла је данас премијерка.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић пре тога је рекла да је одлука већ донета.

„Ми се опредељујемо за ауто-пут. Нико још увек не зна куда ће ићи тај аутопут – ни ви, ни ја, ни било ко други не може знати. Не могу да кажем отприлике, ја нисам такав геније као ви, ја заиста не знам куда ће ићи аутопут“, изјавила је прошлог петка министарка Михајловић, одговарајући на питање новинарке Инсајдера.

Министаркину тврдњу да је донета одлука о градњи ауто-пута демантује и документација коју је Инсајдеру доставило само Министратсво. Наиме, документа показују је донета само одлука о образовању радне групе за преговоре о финансирању пројекта аутопута.

Иако не постоје ни план за ауто-пут, ни одлука да ће се градити, и упркос свим представљеним чињеницама, премијерка тврди да новинари Инсајдера брзају са закључцима.

Наиме, на питање новинарке Инсајдера чиме се гарантује да заиста нисмо продали оно што ће нам требати, јер не постоји пројекат ауто-пута, нити је траса утвршена, Брнабић је одговорила: „Видећете у будућности. Схватите да сам сигурна, и да ви, као што и често радите, брзате до закључака.“

На подпитање зар није управо овај пројекат доказ да је држава брзала са продајом имовине ПКБ-а, премијерка је казала: „Ја не бих рекла.“

Не мисле да су брзали, али ни министарка, ни премијерка немају објашњење како је могуће да је два месеца након продаје имовине ПКБ-а спроведен тендер за израду техничке документације према важећем пројекту брзе саобраћајнице, а сада не знају шта ће се тачно градити.

Уколико остане досадањи план држава би за откуп земљишта могла да плати и до 20 пута већу цену од оне по којој је земљиште продато Ал Дахри.

Извор:
Н1ИНФО