Велика Британија и „европски савезници“ признају Гваида; Италијански вето на заједнички став Уније

Tan2019-2-2_192852340_1_620x0

Италија је блокирала саопштење ЕУ о признању председника парламента Венецуеле Хуана Гваида за привременог председника државе

Велика Британија признала је данас опозиционог лидера Хуана Гваида као привременог председника Венецуеле, саопштио је шеф британске дипломатије Џереми Хант.

„Николас Мадуро није расписао председничке изборе у року од осам дана, који смо одредили. Тако да Британија, заједно са европским савезницима, признаје Гваида као привременог уставног председника док не буду одржани веродостојни избори“, навео је Хант на Твитеру, а пренео Ројтерс.

Претходно је данас шпански премијер Педро Санчез признао Гваида као привременог председника Венецуеле, док је шеф француске дипломатије Жан-Ив ле Дријан рекао да Гваидо има легитимно право да организује нове изборе.

Европске земље, међу којима су Немачка, Француска, Шпанија и Британија, поставиле су влади председника Венецуеле Николаса Мадура осмодневни ултиматум да распише нове председничке изборе, саопштивши да ће у супротном, као и САД и друге земље, признати Гваида за председника.

Ултиматум Мадуру истакао је синоћ.

ИТАЛИЈА УЛОЖИЛА ВЕТО НА ПРИЗНАЊЕ УНИЈЕ

Италија је блокирала саопштење ЕУ о признању председника парламента Венецуеле Хуана Гваида за привременог председника државе, саопштио је Спутњику дипломатски извор у Бриселу.

„Италија је на неформалном састанку шефова дипломатија држава чланица ЕУ који је одржан 31. јануара у Букурешту ставила вето на саопштење ЕУ које је требала да прочита шефица европске дипломатије Федерика Могерини и у којем се говорило да ће ЕУ признати Гваида, ако не буду организовани председнички избори“, саопштио је саговорник агенције.

По његовим речима, после тога ЕУ и Уругвај су заказали први министарски састанак међународне контакт групе о Венецуели за 7. фебруар у Монтевидеу.

У Венецуели су 21. јануара почели масовни протести против актуелног председника Венецуеле Николаса Мадура. Председник парламента Венецуеле Хуан Гваидо се 23. јануара прогласио за привременог шефа државе.

Сједињене Америчке Државе и низ других земаља су признале Гваида и захтевају од председника Венецуеле Николаса Мадура, ког не сматрају легитимним шефом државе, да не дозволи насилне акције против опозиције.

Мадуро је Гваида назвао америчком марионетом.

КРЕМЉ ОСУДИО УПЛИТАЊЕ ЕВРОПЉАНА

Кремљ је данас осудио „уплитање“ Европљана у унутрашњу политику Венецуеле.Више европских земаља признале су данас лидера венецуеланске опозиције Хуана Гваида као привременог председника и позвале на одржавање превремених председничких избора.

„Видимо покушаје да се легитимизује узурпација моћи као директно и индиректно уплитање у унутрашње послове Венецуеле“, изјавио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је рекао да „то ни на који начин не доприноси мирном, ефикасном и одрживом решењу кризе кроз коју пролази Венецуела“.

ЕУ: ПРИЗНАЋЕМО ГВАИДА ЗА ПРИВРЕМЕНОГ ПРЕДСЕДНИКА

У данашњем нацрту саопштења Европске уније наводи се да ће чланице ЕУ признати Хуана Гваиду, председника Националне скупштине Венецуеле, за привременог председника те државе.

Државе ЕУ су већ данима споре поводом ситуације у Венецуели. За сада је девет земаља признало Гваида пошто је истекао њихов рок председнику Николасу Мадуру да распише председничке изборе, јавља Ројтерс.

Друге чланице ЕУ су ипак опрезније због забринутости да би се могао поставити преседан за признавање самопроглашеног вође.

Овај нацрт саопштења ЕУ стога је више одлука појединих држава, а не Европске уније. Постаће званични став ЕУ у случају да ниједна од 28 чланица не поднесе званични приговор.

„Појединачне чланице ЕУ признаће Хуана Гваида, председника Националне скупштине Венецуеле, за привременог председника Венецуеле“, наводи се у нацрту, у којем се позива на „слободне, поштене и демократске председничке изборе.“

Извор:
НОВОСТИ